Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dobitak finansijskog sektora u Srbiji 11,4 mlrd dinara

    Finansijski sektor u Srbiji je u 2012. godini ostvario dobitak od 11,4 milijarde dinara, što je skoro četiri puta manje nego pre početka ekonomske krize 2008, kada je dobitak iznosio 38,5 milijardi dinara, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

    "Istovremeno su ukupni prihodi svih institucija, čija aktiva je iznosila 3.246,2 milijarde dinara, smanjeni u poređenju sa prošlogodišnjim i iznose 616,8 milijardi dinara", rekla je na konferenciji za novinare registrator u Registru finansijskih izveštaja i boniteta Ružica Stamenković.

    Dominantnu ulogu u srpskom finansijskom sektoru, kao i prethodnih godina, imale su banke, što je posledica još uvek nedovoljne razvijenosti ostalih segmenata tog sektora. Ovo potrvđuje značajno učešće, iznad 69,1 odsto, koje banke beleže u osnovnim pozicijama celog finansijskog sektora. Bankarski sektor tokom protekle godine ostvario je dobit od 8,4 milijarde dinara, dok je dobit sektora osiguranja bila dvostruko veća nego lane i iznosila je 1,2 milijarde dinara. Pozitivno je poslovao i sektor dobroviljnih penzijskih fondova sa 95 miliona dinara, što je osam puta više nego godinu pre.

    "Gubitak u poslovanju su imali sektor finansijskog lizinga od 258 miliona dinara, što je šest puta više od gubitka u 2011. i sektor investicionih fondova sa 53 miliona dinara, dok su brokersko dilerska društva imala gubitak od 243 miliona dinara", istakla je Stamenković.

    U Srbiji posluje ukupno 128 finansijskih institucija i to 32 banke, 28 društava za osiguranje, 16 davalaca finansijskog lizinga, 34 brokersko dilerskih društva, po pet društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima i investicionim fondovima, dva zatvorena i privatna investiciona fonda i šest drugih finansijskih institucija.

    Suočavanje sa posledicama krize na globalnom tržištu, kojim su prilično bile pogođene pojedine zemlje evrozone, kao i pad ukupne ekonomske aktivnosti i ispoljene makroekonomske neravnoteže na domaćem tržištu snažno su opredelili uslove u kojima su finansijske institucije obavljale svoje aktivnosti tokom 2012. godine. Prisutni rizici poslovanja uz iscrpljenu bonitetnu sposobnost, usled rastuće nelikvidnosti i dostignutog nivoa zaduženosti privrede i stanovništva, kao i ispoljeni problemi sa naplatom plasmana uslovili su prilično skroman rast kreditne i slabljenje investicione aktivnosti. Ipak, srpski finansijski sektor je sačuvao stabilnost, delom i zbog mera ekonomske i regulatorne politike.

     

    "Na tržištu kapitala zabeležena je hronična nelikvidnost, malobrojni investitori i njihova uzdržanost od ozbiljnijih ulaganja,kao i dalji pad na tržištu hartija od vrednosti, što je pokazalo da je srpsko tržište kapitala u 2012. oštalo nerazvijeno, plitko i nelikvidno", rekla je Stamenković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE