Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dva minuta panike na Wall Streetu samo zbog jednog lažnog tvita

    Jedna lažna poruka na Twitteru uspela je ozbiljno da uzdrma američke berze i prouzrokuje milionske gubitke, piše Russia Today.

    Jedan lažni tvit može da napravi ozbiljnu štetu na svetskim finansijskim tržištima – ovu skupu lekciju brokeri su naučili u utorak, kada se na hakovanom Twitter nalogu agencije AP pojavila informacija da su se u Beloj kući dogodile dve eksplozije u kojima je povređen američki predsednik Barak Obama.

    Osoblje agencije AP reagovalo je gotovo u istom momentu, pokušavajući da umiri situaciju objašnjenjem da je reč o lažnoj poruci. Ali šteta je već bila načinjena – lažna poruka sa Twittera je za tren oka oborila industrijski indeks njujorške berze Dow Jones za neverovatnih 150 poena, otprilike jedan procenat.

    Istovremeno su S&P indeks 500 vodećih kompanija, NASDAQ indeks i cena sirove nafte pali za jedan procenat. Lažni tvit je prouzrokovao i da prinos na desetogodišnje američke državne zapise padne za četiri bazna poena, dok je tzv. “indeks straha” na Čikaškoj berzi bio uzburkan za čitavih 10 odsto.

    Dvominutni period panične prodaje oborio je Dow Jones indeks sa 14.700 na 14.554 indeksnih poena. Pet minuta kasnije, kada je situacija konačno bila razjašnjena, došlo je do stabilizacije berze, a na kraju dana Dow Jones je zabeležio rast od 152,29 poena, odnosno 1,05 odsto – na 14.719,46 indeksnih poena.

    Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC), koja istražuje aktivnost na berzi koja se dogodila usled lažnog tvita, nedavno je dozvolila kompanijama da objavljuju značajne poslovne informacije putem društvenih mreža, poput Facebooka i Twittera.

    Kompjuterski programi koji mogu da dešifruju ovakve poruke neverovatno su sofisticirani, objasnio je za Wall Street Journal Eric Pritchett, izvršni direktor brokerske firme Potamus Trading, koja je specijalizovana za elektronsko poslovanje. Prema njegovim rečima, program koji vidi poruku u kojoj se pominje eksplozija, takođe može da pročita poruku koja kaže da je nalog na društvenoj mreži sa kojeg je došla ta poruka, hakovan.

    Zvaničnici SEC-a kažu da se još uvek ne može reći da se iza prevare krije namera pojedinaca da profitiraju od nastale uzbune, ali pojedinci ističu i takvu mogućnost.

    “Zamislite situaciju u kojoj znate da bi ovakav tvit mogao da prouzrokuje pad na berzi. Onda biste mogli da kupujete akcije po nižim cenama i ostvarite profit kada se tržište stabilizuje”, upozorava Giovanni Vigna, suosnivač i šef tehnološkog odeljenja bezbednosne kompanije Lastline.

    Sedam minuta, koliko je berzama bilo potrebno da shvate da su žrtve prevare, sasvim je dovoljno vremena da počinioci prevare ostvare značajan profit.

    “Sedam minuta predstavlja pravu večnost u svetu trgovine visokog intenziteta, gde se akcijama trguje u deliću sekunde”, naveo je poslovni portal Quartz.

    Incident koji se dogodio u utorak ilustruje slabu kariku u načinu poslovanja Wall Street, gde pravovremena i pouzdana informacija može da napravi razliku od nekoliko miliona, pa do nekoliko milijardi dolara.

    “Na mnogo načina Twitter je postao glavna informatvna služba na Wall Streetu. Investitori se oslanjaju na ovu društvenu mrežu koja se iz minuta u minut ažurira novim vestima i mišljenjima. Ali moramo da razumemo da je Twitter to što jeste – društvena mreža sa nefiltriranim izvorima informacija”, poručuje Jack Albin iz BMO banke.

    Grupa koja sebe naziva Sirijska elektronska armija preuzela je u utorak odgovornost za hakovanje Twitter naloga agencije AP. FBI je potvrdio da istražuje ovaj incident ali nije izneo više detalja o slučaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE