Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trikom pisanja dnevnika do srećnijeg tima

    Poslovna žena i profesor sa Harvarda Teresa Amabile došla je do neverovatnih zaključaka koristeći trik pisanja dnevnika. U želji da svoj tim učini srećnijim i kreativnijim na poslu, svakom zaposlenom je dala da na kraju dana pišu dnevnik – uspone i padove u raspoloženjima, šta su radili tog dana,  kako ocenjuju svaki, da li su sa posla odlazili nasmejani ili ne. Pisali su o svemu što se u jednom dnevniku piše.

    Teresa Amibile je došla do sledećih zaključaka:

    Napredak motiviše više nego bilo šta drugo. Dosada, dokolica, stagniranje i sve suprotno napretku dovodi do neraspoloženja i osećaja praznine i tuge. Ovde se misli na onaj ’unutrašnji rad’, osećaj da se napreduje, doprinosi i da se radi nešto ’sa smislom’. Tako da, ono što razlikuje ’dobar dan’ od ’užasnog dana’ je onaj mali pomak i osećaj zaposlenog da se kreće unapred. Male pobede imaju neverovatno jak pozitivan uticaj na rad, a mali porazi isto tako veliki uticaj, ali negativan. Ako sa posla izlazi nezadovoljan i mrzovoljan, budite sigurni da član je vašeg tima toga dana tapkao u mestu.

    Pritisak ubija kreativnost, ali nije dobro bez pritiska. Kratki rokovi su odličan način da svoj tim učinite nesrećnim, stresnim i nemotivisanim jer se pokazalo su zaposleni upola manje kreativni kada su ispred njih nemogući rokovi. Ovakvo stanje sa manje ideja može da se nastavi i u naredna dva dana. S druge strane, ljudi mrze stanje dosade.

    Kreativnost je u punoj snazi kada se ne radi o novcu. Kretaivni projekti koje vaš tim radi zato što im se dopada i rade iz ljubavi, višestruko su bolji od onih koje završavaju za novac. Ovo treba imati na umu kada se u timu raspodeljuju zadaci (ako želite sjajne proizvode). I, svakako mislite na bonuse koji bi treabalo za kreativce da podrazumevaju i vreme i slobodu ili kutiju omiljenog pića, recimo.

    Za više ideja treba biti srećan. Vrlo je jednostavno – pisanje dnevnika je pokazalo da je tim nasmejaniji ukolko je tog dana više mislio kreativno, o novim idejama. A, taj nasmejani dan učiniće da i sutrašnji dan bude kreativniji i uspešniji kao i onaj posle njega.

    Profesorka Amibile savetuje svima koristan trik sa pisanjem dnevnika. Ovako ćete dobro upoznati svoje saradnike i dobićete prava rešenja za veću produktivnost i bolje raspoloženje na poslu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE