Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Budžet već u debelom `minusu`

    Budžetski deficit Srbije, na kraju aprila meseca,  dostigao skoro dve trećine od planiranog za kraj godine, i iznosi nepunih 76 milijardi dinara.

    Srbija je iz meseca u mesec sve dalja od planiranog deficita na kraju godine. Zakon o budžetu predviđa „minus“ od 122 milijarde dinara, a već sa poslednjim danom aprila država je potrošila skoro punih 76 milijardi dinara više nego što je „zaradila“, pišu Novosti.

    Ovim tempom do kraja godine, prosta računica pokazuje da bi deficit "prešišao" i 220 milijardi dinara. Najavljene mere štednje ministarstava i izmena poreskih zakona, međutim, trebalo bi konačni rezultat makar da približe prvobitnom planu.

    Prihodi države u aprilu dostigli su malo više od 70 milijardi dinara. Od poreza na dodatu vrednost je stiglo osam milijardi dinara više nego u martu. U aprilu, međutim, stižu uplate onih koji ovaj namet izmiruju na svaka tri meseca, pa zapravo i nije uporediv sa martovskim iznosima. Od akciza se slilo malo više od 14 milijardi dinara, baš kao u februaru. Akcize su budžetom planirane daleko ambicioznije, pa bi na kraju godine ovaj prihod mogao da "izneveri" za oko 64 milijardi dinara.

    April je posebno odskočio po pitanju troškova države. Izdaci državne kase premašili su 96 milijardi dinara, odnosno za oko 16,5 milijardi više nego u martu. Samo nas je otplata kamata koštala više od 16 milijardi dinara, skoro isto koliko smo dali tokom prva tri meseca zajedno. Za socijalnu zaštitu građana dato je oko 12 milijardi dinara, pet više nego u martu.

    Fiskalni savet je već na osnovu podataka za prva dva meseca ove godine upozorio da će se deficit otrgnuti kontroli i da je neophodne sprovesti određene mere, kaže član Saveta Nikola Altiparmakov.

    Poslednji podaci dodatno potvrđuju da su procene bile tačne. Fiskalni savet analizira pristigle podatke, ali i predložene mere i sa ocenom ćemo izaći sledeće nedelje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE