Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Apple optužen za utaju poreza

    Kompanija Apple koristi sumnjivu mrežu off shore kompanija za utaju poreza u vrednosti od nekoliko milijardi dolara, saopštila je komisija američkog Senata.

    Ova mreža sastoji se od tri filijale sa sedištem u Irskoj, koje nigde nisu prijavljene kao poreski obveznici. Izvor iz komisije rekao je da su ove kompanije „izmišljene i nevidljive“.

    Članovi komisije smatraju da Apple, zahvaljujući ovoj shemi plaća veoma mali porez na profit koji ostvaruje u inostranstvu, piše Guardian.

    Direktor Applea Tim Cook odgovoriće tokom dana na ove optužbe na saslušanju pred stalnom istražnom komisijom Senata SAD-a. Kompanija je odlučno odbacila optužbe uoči ovog sastanka.

    Jedna od Appleovih filijala u Irskoj prijavila je prihod od 74 milijarde dolara u razdoblju od četiri godine, a nije platila skoro nikakav porez. U 2011. godini ova filijala imala je prihod od 22 milijarde dolara, a platila je samo 10 miliona dolara poreza po stopi od 0,05 posto, piše list.

    Apple je tražio `Sveti gral` za izbegavanje plaćanja poreza. Stvorio je kompanije u inostranstvu u kojima drži desetine milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji poreski obveznici. Želimo da ukažemo na tu shemu i Appleovu taktiku za utaju poreza da bi američke radničke porodice koje plaćaju poreze znale da zbog ovih rupa u zakonu njihov poreski teret postaje sve veći i da zato raste federalni deficit“, izjavio je senator iz redova demokrata Carl Levin.

    Njegov kolega – republikanac John Mccain rekao je da su članovi komisije bili besni kada su saznali da Apple ponekad plaća porez po stopi manjoj od jedan posto i da „nikada nisu videli tako nešto“.

    Levin je rekao da će se posledice osetiti širom Evrope kada se sazna da Irska ne primenjuje vlastiti poreski zakon i da sa Appleom ima dogovor o poreskoj stopi od dva odsto, umesto 12 posto, koliki je porez u ovoj zemlji.

    Apple je demantovao optužbe i podsetio da je ova kompanija kreirala 600 hiljada radnih mesta u SAD-u i platila šest milijardi dolara poreza američkom Ministarstvu finansija u 2012. godini. Direktor kompanije rekao je da Apple u Irskoj zapošljava samo četiri hiljade ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE