Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Profit banaka od kartica pola milijarde dinara

    Plaćanjem karticama, u prva tri meseca, u Srbiji je u maloprodaji potrošeno 48 milijardi dinara, od čega su banke profitirale najmanje 480 miliona dinara.

    Za prva tri meseca ove godine, u prodavnicama, restoranima, na benzinskim pumpama i ostalim prodajnim mestima u Srbiji potrošili smo ravno 48 milijardi dinara plaćajući karticama. Na ovom pazaru banke su bile "dobre" minimum 480 miliona dinara, imajući u vidu da je provizija banke od najmanje jedan odsto koliko se zaračunava trgovcu za korišćenje njegovog uređaja za plaćanje karticama.

    Ovu proviziju plaća trgovac banci svaki put kada robu naplati putem kartice. Što praktično znači da od robe koju proda za 1.000 dinara, u svoj pazar uračunava 10 dinara manje, odnosno 990 dinara. Zato je svakom trgovcu najmiliji keš. A potrošač će, u svakom slučaju, da izdvoji 1.000 dinara, na koji god način da plaća.

    Plaćanje provizije za svaku transakciju putem kartice ipak utiče na ukupnu vrednost kupljene robe, koju istina potrošač ne može direktno da vidi, ali oseti na kraju svakog plaćenog računa. Jer pojedine trgovce, pogotovo u malim radnjama, i niska provizija prilično "pogađa" pa se višim cenama štite od eventualnog gubitka.

    Ovo je još primetnije za kartice kod kojih provizija ide i do 2,5 do tri odsto.

    Iako trgovci u prodavnicama prehrambene robe tvrde da je keš dominantan oblik plaćanja robe, podaci govore da platne kartice postaju sve popularnije. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE