Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bisić: Ravnoteža javnog i privatnog sektora

    Predimenzioniran javni sektor je problem koji mora da se reši, treba pronaći ravnotežu između javnog i privatnog sektora, kaže savetnica ministra finansija Milica Bisić koja tvrdi da Srbija nije u bankrotu i da će rast od dva odsto biti ostvaren.

    Zamrzavanje plata i penzija trebalo bi da donese olakšanje za sve one koji rade u privatnom sektoru i plaćaju poreze, rekla je Bisić u emisiji "Između dve vatre" na B92.

    Neravnoteža u javnim finansijama je posledica rashoda koje država naše ekonomske snage ne može da finansira. Javni sektor treba redukovati kako bi se smanjili rashodi, kaže Bisić i napominje da paket poreskih zakona o kom se razgovara u skupštini je instrument restrukturiranja prihoda, i ne donosi opterećenja ni privredi ni stanovištvu.

    Specijalna savetnica ministra je rekla da Srbija nije u bankrotu, postoje likvidna sredstva kojim se servisiraju obaveze. Nije sve ni crno, ni belo. Onaj rast od 2 odsto će se ostvariti, ostvareno je povećanje izvoza, rekla je ona napominjući da tako nešto nije dovoljno, ali je ohrabrujuće.

    Pročitajte i>>>Srbija nije pred bankrotom

    Važno je da se porez ne doživljava kao zavlačenje države u džep građana, kaže Bisić dodajući da porezi u Srbiji nisu veliki, kao i da je poreska stopa manja nego u okruženju.

    Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković, rekao je da, kao i prethodne, i ova Vlada kasni sa reformama, pa se kao nužno rešenje nameće i zamrzavanje plata, ističući da postoji prevelika masa plata u javnom sektoru i penzija.

    On smatra da mora doći do otpuštanja viška radnika, jer bi se ubuduće dogodio bankrot.

    Pročitajte i>>>Srbiji preti bankrot ili – ne?

    Kada strani investitori i pogledaju Srbiju videće deficit koji je u vrhu Evrope na listi, i pitaće se koliko je pametno da ulaže u tu zemlju, kaže Vučković, napominjući da je ključno da se pribegne nekim merama štednje.

    On kaže da opcija nije da zadržimo sadašnji životni standard, alternativa je udarac u zid, kaže Vučković i dodaje da nemamo sa čime da se pohvalimo što se tiče državnog vlasništva, navodeći primer "posustajućeg" Telekoma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE