Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uspeh? Ostvarivanje ciljeva koje je nemoguće da ostvarite sami

    Mark Crandall je predsednik kompanije Continental Wind Partners (CWP), američke kompanije koja se bavi obnovljivim izvorima energije. Od prošle godine ova kompanija vodi sve evropske aktivnosti iz Beograda, izgradila je najveći vetropark na starom kontinentu i za predsednika ima čoveka čijem je uspehu najviše doprineo timski rad i razvoj tima.

    Kako biste opisali svoj poslovni tim?

    Volimo da kažemo da je naš poslovni tim formiran kao dobar sportski tim, sa veoma različitim pojedincima koji imaju komplementarne sposobnosti. Naročito izbegavamo da sastavljamo tim pojedinaca koji su slični, jer to ne daje najbolje rezultate. Ono što svi dele, međutim, jeste inteligencija i motivacija i konstruktivan pristup prema drugim članovima tima. Mislimo da imamo najbolji tim u ovom sektoru.

    Taktika koja nikad nije izneverila…

    Jedina taktika koja uvek uspeva je iskrenost i transparentnost u poslovnim aktivnostima, u kombinaciji sa fer odnosom prema svima. Da bi postigao održive ciljeve, čovek mora da sarađuje sa drugima, a u tome će biti uspešan samo ako je iskren i transparentan i fer.

    Kako biste u tri reči opisali uspeh?

    Ostvarivanje ciljeva koje je nemoguće da ostvarite sami.

    Šta je pametno uložen novac?

    Pametno uložen novac je novac od kog se u trenutku kad je uložen očekuje da ostvari zaradu u skladu sa ili iznad rizika koji nosi data investicija. Novac uložen na taj način i dalje može da se izgubi, ali je pametno uložen sve dok je očekivana zarada u skladu sa preduzetim rizicima.

    Šta je najviše doprinelo vašem uspehu?

    Na prvom mestu razvoj tima. Čovek može da ostvari velike stvari uz pomoć, a pomoć počinje sa timom koji se gradi i potom međusobno sarađuje.

    Koja je prva stvar koju primetite kod sagovornika?

    Kada prvi put razgovaram sa nekim, najviše primećujem da li su sigurni i jasni u vezi sa onim što mi govore. Ako nisu, to najčešće znači da ni oni sami ne razumeju to što govore tako da njihovim rečima ne pridajem mnogo značaja.

    Kako danas od jednog evra napraviti tri?

    To je nemoguće. Tri evra od jednog može da se napravi za oko 7 godina ako dobro poslujete – ostvarivanje realne zarade u biznisu zahteva strpljenje, postojanost i dugoročan pristup.

    Koji je vaš savet najmlađim članovima tima?

    Uvek im govorim da rade najviše što fizički mogu, do granica svojih intelektualnih i fizičkih sposobosti. Samo jednom si mlad i taj trenutak je trenutak kada vredan rad biva nagrađen učenjem svega onoga što je potrebno da bi se kasnije bio uspešan. Kada si mlad, nema lakog načina da se nešto postigne bez vrednog rada.

    Kog se saveta vi sećate?

    Omiljeni savet kojeg se uvek sećam je kad mi je neko rekao: ,“Zapamti, ako se kod sklapanja posla i jedna i druga strana ne osećaju malo nesrećno i razočarano, taj dogovor nije fer. Jedan srećan, a drugi nesrećan partner nije održiv model“.

    Vaše omiljeno doba dana…

    Kasno noću kada telefoni prestanu da zvone i kad mogu da napunim svoje intelektualne baterije učenjem novih stvari za koje nemam vremena tokom dana. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE