Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Broj milionera raste uprkos krizi

    Stanovnici Zapadne Evrope uprkos krizi sve su bogatiji, a raste i broj milionera. Ovaj trend, ipak, zahvata samo one koji se već nalaze među dobrostojećima.

    Za neke je kriza već odavno prestala – prema rezultatima istraživanja "Global Wealth", savetničke grupe Boston Consulting,  imetak građana Zapadne Evrope povećao se za 5,2 odsto i sada iznosi 35,8 milijardi dolara. Ali to ne znači da su svi građani najbogatijeg dela Starog kontinenta postali odjednom bogati. Statistike podižu oni koji su se i do sad kretali u sferama u kojima se barata milionima.

    "Porast bogatstva se isključivo povezuje sa oživljavanjem tržišta deonicama", kaže ekonomista Daniel Kessler, koji je sudelovao pri izradi studije.

    Još 2011. tržišta su trpela zbog globalne i pogotovo krize u zoni evra. Oporavak 2012. je znatno doprineo povećanju bogatstva ulagača. To je pridonelo i porastu broja milionera i to ne samo u Evropi nego u celom svijetu. Na listi po broju milijunaša i dalje ubedljivo vode SAD s 5,9 miliona iza kojih sledi Japan s 1,5 miliona te Kina s 1,3 miliona milionera.

    U Evropi se na prvom mestu nalazi Velika Britanija sa 509.000, a sledi je Nemaška sa 362.000 milionera, što je za 30.000 više nego prošle godine. Stručnjaci iz Boston Consultinga ipak naglašavaju da se razlika između najbogatijih slojeva društva i srednjeg staleža, nad čijom sudbinom političari najviše strepe, nije drastično povećala.

    "Razlika nije takva da bi se sada moglo reći da je u toku masovna preraspodela bogatstva iz donjih u gornje delove društva", naglašava Kessler.

    Iako se tržišta u Evropi oporavljaju od brojnih šokova u posljednjih godina, Stari kontinent u poređenju s rastućim ekonomijama, posebno u azijsko-pacifičkom privrednom prostoru, polako ali sigurno gubi trku.

    "U svetskom proseku imetak je porastao jače nego u evropskom i to za 7,8 posto. Glavni pokretač su zemlje Azije i pacifičkog prostora i to se u dogledno vreme neće promeniti", vjeruje Federico Burgoni iz Boston Consultinga.

    Do 2017. ova regija s glavnom lokomotivom Kinom će po pitanju imetka preteći i regiju Severne Amerike. Brzina kojom raste azijsko-pacifička regija iznenađuje i same stručnjake. Godišnji rast bogatstva u tom delu sveta iznosi 13,8 odsto.

    "Potpuno je jasno da se nalazimo u svetu sa dve brzine. Novi svet pritom raste neuporedivo brže nego stari", zaključuje Kessler.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE