Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ekonomija SAD ponovo najkonkurentnija

    Američka ekonomija vratila se na prvo mesto na godišnjoj listi konkurentnosti Instituta za razvoj poslovnog upravljanja IMD iz Luizijane.

    Zahvaljujući oporavku finansijskog sektora, uspesima mnogobrojnih kompanija u ovoj zemlji, ali i inovacijama, Sjedinjene Američke Države uspele su da povrate lidersku poziciju na listi najkonkurentnijih ekonomija.

    Rang-lista konkurentnosti IMD iznosi podatke o najvažnijim ekonomijama sveta, ali pokazuje i neravnomerni izlazak zemalja iz ekonomske krize. Analiza se bazira na četiri faktora konkurentnosti: rezultatima privrede, efikasnosti poslovnog sektora i infrastrukture, efikasnosti javnog sektora, ali i pet indeksa za svako područje.

    Među evropskim zemljama, na listi 10 najkonkurentnijih zemalja, pored Švajcarske i Švedske, našla se i Norveška, na šestom mestu. Devetu poziciju, kao i prošle godine, drži Nemačka. Visoki rang na listi ove evropske zemlje mogu da zahvale prvenstveno izvozu, sve jačim malim i srednjim preduzećima ali i budžetskoj disciplini. U izveštaju IMD ističe se i da privredni oporavak u znatnoj meri ograničavaju mere štednje.

    Evropske zemlje inače ove godine čine polovinu "gubitnika" od 1997. godine. Velika Britanija i Francuska posebno gube svoju dominantnu poziciju. Italija, Portugalija, Grčka i Španija su i dalje u zaostatku.

    Kada je reč o novim članicama Evropske unije, najbolje rangirana je Poljska, koja je zauzela 33. poziciju, a Češka je na 35, a Slovačka na 47. poziciji.
    Rast konkurentnosti ove godine beleže ekonomije Kine, koja je na 21. mestu i Rusije, na 42. mestu. S druge strane, ekonomije Brazila, Indije i Južne Afrike ocenjene su lošije nego prethodnih godina.

    Među zemljama regiona najbolje je rangirana Slovenija i to na 52. mestu. Na "nizbrdici" su ekonomije Rumunije i Bugarske Hrvatska je zauzela 58. mesto.

    Lista najkonkurentnijih: SAD, Švajcarska, Hongkong, Švedska, Singapur, Norveška, Kanada, UAE, Nemačka, Katar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE