Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kad plata kasni, a vreme je za ratu

    Ukoliko ste kreditno zaduženi, a prihodi su vam smanjeni ili ste ostali bez posla, prvo što treba da uradite je da se bez odlaganja obratite banci kod koje ste dobili kredit.

    Ukoliko je poteškoća u izmirivanju mesečnih obaveza samo privremena, najlakše je reprogramirati obavezu koji podrazumeva uvođenje privremenog grejs perioda, produžetka roka ili reprogram. Naravno, grejs period poskupljuje kredit, jer građanin duže vremena otplaćuje zajam, pa samim tim i kamatu banci.

    Sve banke imaju određene programe restrukturiranja potraživanja. Međutim, svaki slučaj je specifičan za sebe i rešenje se mora koncipirati u skladu s individualnim mogućnostima. To je u najboljem interesu korisnika kredita a i same banke kojoj nije u interesu da pokreće postupak naplate iz hipoteke, ističe za Blic direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Saša Jovanović.

    U slučaju da je reč o problemu koji nema privremeni karakter, u NKOSK savetuju da korisnik proda sam nekretninu i zatvori svoju obavezu banci. Na taj način bi sigurno postigao veću tržišnu cenu od one kroz prinudnu naplatu.

    Takođe, jedno od rešenja koje se sugeriše je da se u otplatu uključi sadužnik, ako za to postoji mogućnost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE