Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U stečaj prvo preduzeća bez imovine

    Ministarstvo finansija i privrede već je sačinilo akcioni plan za preduzeća u restrukturiranju i on je trenutno na usaglašavanju sa Svetskom bankom, a postaće operativan nakon što ga Vlada Srbije usvoji na nekoj od narednih sednica, kaže državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandar Ljubić.

     

    On podseća da je opredeljenje Vlade da reši problem preduzeća u restrukturiranju, od kojih mnoga, uprkos dugogodišnjim subvencijama iz republičkog budžeta, već godinama ne rade.

    – Sačinili smo akcioni plan i njime su preduzeća u restrukturiranju podeljena u nekoliko grupa. U jednoj su, na primer, firme u kojima nasleđeni problemi mogu da se reše, kao što je to slučaj sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor. S druge strane, međutim, imamo preduzeća koja nemaju budućnost, koja ne rade, nemaju proizvod ni imovinu i ona će već ove godine otići u stečaj – ističe Ljubić, napominjući da će postupak restrukturiranja svakako biti okončan, kako je i zakonom predviđeno, krajem juna 2014. godine, ali da stečaj ne mora da znači kraj za ona preduzeća koja imaju imovinu.

    Naprotiv, stečaj u takvim slučajevima treba da označi novi početak tih firmi, jer će se njihova imovina privatizovati, ali kroz potpuno novi postupak, pošto je restrukturiranje postalo neodrživo.

    Prema podacima Ministarstva privrede i finansija, u postupku restrukturiranja je 175 preduzeća, u kojima je ukupno zaposleno oko 50.000 radnika. Najveći broj, po 5.000 i više, radi u velikim sistemima, kakvi su RTB Bor, Rudnici Resavica i još neki, čiji su problemi, ako je suditi prema najavi iz Ministarstva finansija i privrede – rešivi. U većini ostalih firmi u restrukturiranju ostalo je po deset ili tek nešto više radnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE