Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za pet meseci osnovano više firmi nego što je ugašeno

    U prvih pet meseci ove godine u Srbiji je osnovano 2.817 preduzeća više nego što je ugašeno, čime je zabeležn pozitivan priraštaj u ukupnom broju firmu, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

    Od početka godine do kraja maja registrovano je 3.983 novih preduzeća, što je za 10,5 odsto više nego u istom periodu 2012, dok je broj registrovanih novih preduzetnika povećan za 16,3 odsto, na 14.447.

    Posmatrano prema delatnostima, i za pet meseci ove godine, kao i prethodnih godina, među novoosnovanim privrednim subjektima najviše je bilo trgovinskih i ugostiteljskih, kao i onih koje obavljaju druge uslužne delatnosti ili se bave građevinarstvom, drumskim prevozom tereta i konsultantskim aktivnostima.

    Kako je navedeno u APR-u, u prvih pet meseci iz registra je obrisano 1.166 privrednih društava, što je dvostruko manje nego u isto vreme prošle godine, dok je broj preduzetnika obrisanih iz registra, njih 14.143, bio gotovo identičan onom u prvih pet meseci 2012. godine.

    Kako je objašnjeno, na smanjenje broja obrisanih privrednih društava uticala je primena, a onda prestanak sprovođenja automatskog stečaja koji je bio na snazi od 2010. godine.

    Od početka primene odredbi Zakona o stečaju koje se odnose na automatski stečaj, pa do prestanka njihovog sprovođenja nakon što ih je Ustavni sud 2012. proglasio neustavnim, APR je izbrisao ukupno 16.572 privrednih društava, a u prošloj godini gotovo 600.

    Iz APR-a su podsetili da je 1. juna ove godine u Srbiji bilo registrovano 108.003 aktivnih privrednih društava i 218.552 preduzetnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE