Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potreban novi zakon o privrednim komorama

    Ukidanje obaveznog članstva u privrednim komorama bila je "tačka na i" prilično nedefinisanog komorskog sistema i potrebno je što hitnije donošenje novog Zakona o komorama, ocenjuje potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zdravko Jelušić.

    Podsećajući da je 2009. donet Zakon o komorama, sa dejstvom od početka 2013, po kome članstvo u komorama nije obavezno,Jelušić ističe da je to posledica zakonskog rešenja iz 2002.godine, kada je komorski sistem praktično razbijen.

    Dejstvo zakona iz 2009, je, kaže, bilo odloženo da se komore u međuvremenu reorganizuju, što nije učinjeno na način koji bi bio prihvatljiv i za prethodnu vlast i za privredu.  Zato je sada neophodno što hitnije doneti novi zakon o privrednim komorama, poručio je Jelušić na marginama Sajma privrede koji se završava danas u Subotici.

    Novo rukovodstvo PKS, kaže on, trebalo bi da kao jedan od prioriteta ima organizaciju što je moguće više jedinstvenog komorskog sistema.

    "Mi smo u prethodnom periodu imali 20 pravnih lica u komorskom sistemu i pokazalo se da imamo sistem uređen na način kakav ne postoji nigde u svetu. Potrebno je imati zajednički cilj, a to je poboljšanje privrednog ambijenta u Srbiji", rekao je Jelušić dodajući da komorski sistem treba da bude jedinstven, uz uvažavanje regionalnih potreba privrede.

    Jelušić je naglasio da je, u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji u Srbiji, najprirodnije mesto nivelisanja raznih interesa privrede – upravo privredna komora. Nada se, dodao je, da će "ljudi koji donose političke odluke to ubuduće uvažavati".

    "Verujemo da smo na dobrom putu u realizaciji želje da se napravi dobar privredni ambijent. Glasovi privrednika preko privredne komore jesu prepoznati od strane politike u trenutnoj Vladi Srbije",  rekao je Jelušić Tanjugu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE