Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Okolina Bora još puna zlata i bakra

    Nova istraživanja pokazuju da je okolina Bora još puna zlata i bakra, piše rts.rs.

    Sondiranja kanadskih kompanija Freeport i Reservoir Minerals pokazuju potencijal nalazišta ravan onima iz Konga. Međutim, stručnjaci upozoravaju da će između ove faze i stvarnog otvaranja novih rudnika, proći dosta vremena.

    Dok vrednost plemenitih metala raste na svetskim berzama, naš sektor rudarstva je zadovoljan dosadašnjim istraživanjima međunarodnih stručnjaka u okolini Bora. Prvi rezultati su impresionirali investitore i analitičare, o čemu izveštava i agencija Reuters.

    U okolini Bora zlato se tražilo još u vreme Rimljana. Od tada su kopani rudnici, uvođena sve savremenija tehnologija, ali se nikada nije odustalo od ovog, direktnog pristupa. Tragači iz prve ruke vide da li ovde vredi tražiti zlato.

    "Kažu da su ove naše planine prepune zlata, da su južnoafrički rudnici mnogo siromašniji nego ovaj naš kraj ovde", kaže Nebojša Trajilović, tragač za zlatom.

    Nova istraživanja pokazuju da je okolina Bora još puna zlata i bakra. Sondiranja kanadskih kompanija Freeport i Reservoir Minerals pokazuju potencijal nalazišta ravan onima iz Konga. Međutim, stručnjaci upozoravaju da će između ove faze i stvarnog otvaranja novih rudnika, proći dosta vremena.

    "Period je promenljiv, zavisi od mnogo stvari. I od fleksibilnosti države da nešto uradi, da pomogne, ali u pitanju su praktično desetine godina", kaže Miodrag Banješević, projektni koordinator rudnika Bor.

    Rudarstvo zavisi od količine dragocenih metala koja može da se nađe, i sposobnosti da se ta ruda iskopa i preradi. Kakvo je realno mesto Srbije u svetskim okvirima?

    Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević kaže da postoje i srednje i male evropske i svetske kompanije, koje svoj interes mogu da prepoznaju u ovim količinama koje možemo da im ponudimo.

    "Zbog toga je Srbija najinteresantnija država u Evropi po kolilčinama koje su za nas velike, ali za njih male ili srednje za neke visokorazvijene države iz zapadne Evrope ili Amerike", kaže Bačević.

    Svojevremeno je bilo reči o prodaji Rudarsko-topioničarskog basena Bor rumunskom Kasprom-u ili austrijskom A-Tech.

    "Dok je ova vlada, Bor se neće prodavati. A dok je ovo ministarstvo, u Boru će se stvarati povoljniji uslovi za rad od onih koje trenutno ima", kaže Bačević.

    Istraživači iz Freeport i Reservoir Minerals imaju još šest godina da završe studiju o izvodljivosti, a onda predstoje dve godine za početak gradnje mogućeg novog rudnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE