Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Telekom i Resavica pune državnu kasu?

    Prodajom Telekoma i rudnika Resavica, s mogućim "iznajmljivanjem" aerodroma Nikola Tesla, Vlada Srbije planira da napuni ispražnjenu kasu, odnosno smanji troškove države.

    Ovakav plan za "popunu" kase usaglašen je u nedelju uveče između koalicionih partnera, a očekuje se da će na prvoj sednici neke od tih odluka biti i zvanično potvrđene, saznaje Danas iz izvora u Vladi Srbije.

    Problem sa kojim se suočava Vlada je dvostruk. Naime, samo deo antikriznih mera može da se sprovede odmah, odnosno od 1. jula kako je to planirano.

    Uštede koje treba da ostvare ministarstva u svojim sektorima i smanjenje subvencija pojedinim javnim
    preduzećima su mere koje same po sebi nisu dovoljne, ako se ne kombinuju sa privatizacijom i izmenama Zakona o radu i reformom penzionog sistema.

    Tu se pojavljuje drugi problem, jer levičarski deo Vlade ne gleda blagonaklono na bilo kakve izmene penzionog sistema, napominje sagovornik lista Danas. Takođe, neki sindikati su već najavili da će aktuelni Zakon o radu braniti „po svaku cenu“.

    Dakle ključne antikrizne mere ne mogu da budu sprovedene već od 1. jula, još uvek nisu usaglašene sa partnerima iz redova sindikata i političkih predstavnika penzionera i mogu zaživeti nakon mukotrpnih pregovora tek krajem godine.

    U rudnicima Resavica radi oko 4.000 radnika, od kojih je u poslednjih nekoliko godina zaposleno oko 1.000. Prema podacima iz prošle godine, proizvodnja uglja povećana je za 41 odsto, a cilj je da do 2015. godine proizvodnja bude milion tona.

    Pročitajte i>>>Koliko će građani dobiti prodajom Telekoma?

    Telekom je jedna od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji, koja je u 2011. zabeležila neto dobit veću od 22 milijarde dinara. Prema raznim procenama, vrednost kompanije je između 1,4 i dve milijarde evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE