Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ako vas zanima: Ovako će čovek izgledati za 100 hiljada godina

    Mnogo je pretpostavki i mnogo hipoteza o tome kako će čovek izgledati u daljoj budućnosti (kako bi to neki naučnici rekli: “Ako će nas uopšte biti.“). Činjenica je da se menjamo i menjali smo se do homo sapiensa i menjaćemo se. Samo kako? Kako bi čovek, recimo, mogao da izgleda za 100 hiljada godina?

    Nedavno je ekipa dizajnera i naučnika koji je bave komjuterskim inženjeringom na vašingtonskom univerzitetu ponudila javnosti vizuelno rešenje kako bi to čovek mogao da izgleda za 20, 60 i 100 hiljada godina. Ove pretpostavke nisu bazirane na evoluciji (što je bila osnovna kritika kolega naučnika iz drugih oblasti), već na analizi gena i istraživanjima genetičara. Svi se slažu da će čovek u budućnosti bolje obrađivati informacije, da će ih bolje i kompleksnije pakovati u ’memoriju’, da će razvijati civilizacije na drugim planetama. Ovakav složeniji život tražiće i složenije misaone procese, što će značajno uticati na čovekov spoljašnji izgled. Nicolay Lamm je ilustrator i deo vašingtonskog tima koji je uradio crteže kao pretpostavke ovih naučnika.

    Muškarac i žena danas

    Muškarac i žena za 20 hiljada godina. Primetno je veće čelo i postojaće komunikacijska sočiva (žuti krugovi u oku). Sočiva će u stvari biti Google naočare u budućnosti.

    Za 60 hiljada godina ljudi će imati još veće glave, veće oči, naglašena tamna ispupčenja ispod obrva i kožu sa više pigmenta. Iznad ušiju će postojati mali koštani uređaji koji će ’komunicirati’ sa komunikacijskim sočivima (nešto kao antene).

    Za 100 hiljada godina čovek ima nesrazmerno veliku glavu i nesrazmerno velike oči. Oči će imati sjaj mačijeg oka, a u uglu oka suzno jezerce će biti veće i sive boje. Čovek će i dalje koristiti male koštane uređaje iznad ušiju kao neku vrstu antena.

    Iako mnogi naučnici osporavaju ovakve ’slobodnije’ pretpostavke o ljudskom izgledu u daljoj budućnosti koje nisu bazirane na evolutivnim principima, niko danas ne može siguran kakav će to čovek šetati Zemljom, koliku će glavu imati i da li će ga uopšte biti.

    Foto: mashable

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE