Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Posao pod ruku i pravac kafeterija po nove ideje

    Sve je počelo od istraživačkih podatka da glasnoća od 70 decibela izuzetno podstiče kreativnost, rad na razvijanju ideja ili projekata. Ovo znači da ako radite u prostoriji gde je uključen televizor ili ste okruženi žamorom kafeterije, pomoći će vam da ispoljite svoju kreativnu crtu. Zato, kompjuter pod ruku i pravac u ambijent gde se ćaska, ispijaju kafe i ceđeni sokovi, prelistavaju novine.

    Ali, postoji jedno ’ali’. Ako je pred vama zadatak koji traži tačnost, matematičke operacije ili popunjavanje formulara ipak vam treba mir i tišina, tačnije ambijent u kome glasnoća ne prelazi 50 decibela.

    Dr. Ravi Mehta, profesor uglednog University of Illinois, tvrdi da rad u tišini odmaže stvaranju. „U tišini ste previše fokusirani na problem i tako ga ne možete rešiti. Kad je u pitanju kreativan rad, a to svi iz iskustva znamo, padne nam ideja na pamet tek kada se neko vreme odmaknemo od predmeta“, kaže profesor. Dakle, izađete iz ’kutije’, iz zone tišine i vaša će kreativnost pokazati šta može.

    Nije onda ni čudo što u mnogim kompanijama kreativci imaju slobodu da rade u okruženjima koja im odgovaraju, a to su neretko kafeterije pune ljudi i žamora. Čak je u poslednje vreme veoma tražena aplikacija koja simulira zvuke života u ugostiteljskim objektima.

    Zato ne postavljajte kreativnim zaposlenima suvišna pitanja ako izraze želju da se izmeste iz kancelarije i pobegnu na sat, dva u stimulativniji ambijent uz šolju kafe. Sigurno će doneti nekoliko dobrih ideja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE