Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FIAT preživeo rebalans

    Rebalansom budžeta za ovu godinu, koji je Vlada usvojila pre dva dana, mnogi korisnici su uskraćeni za veliki deo očekivanih sredstava, što je bilo neophodno kako bi se postigle uštede od 36 milijardi dinara.

    Ministarstvo spoljnih poslova jedna od retkih institucija koja je odlučila da novac, i to u velikim količinama, uštedi na platama svojih službenika, ali je istovremeno drastično povećala trošak za nedefinisanu kategoriju „specijalizovane usluge“.

     

    Tako će sada neto plate u diplomatskim predstavništvima biti praktično prepolovljene. Umesto 2,16 milijardi dinara, koliko je Srbija trebalo ove godine da izdvoji za zarade svojih diplomata i njihovih saradnika u inostranstvu, sada će za njihove plate biti dato samo 1,2 milijarde dinara.

     

    Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova je odlučilo da za specijalizovane usluge u diplomatskim predstavništvima potroši čak 1,3 milijarde dinara, što je neuporedivo više od ranije planiranih 18 miliona! U rebalansu se ne navode razlozi za prilično neverovatan skok ove stavke.

     

    Kao što se i očekivalo, rebalansom su stradale i brojne subvencije, ali kao što se takođe očekivalo, Fijatove nisu među njima. Ipak, socijalno stanovanje nije „preživelo“.

     

    Umesto 250 miliona dinara, koliko je trebalo da bude izdvojeno za izgradnju ovih stanova, sada će biti potrošeno samo 100 miliona, što znači od svakih 10 planiranih kvadrata biti izgrađeno samo četiri.

     

    Prvobitnim budžetom za ovu godinu planiran je i trošak od osam miliona dinara za aktivnosti povodom Dekade Roma, ali se u rebalansu taj trošak čak ni ne pominje.

     

    Ministarstvo finansija i privrede je podnelo jedan od najvećih tereta smanjivši subvencije javnim preduzećima sa 4,4 milijarde na samo 2,4. U pitanju su subvencije za kredite za likvidnost, zatim za obaveze države po osnovu ranijeg programa Vlade za ublažavanje efekata ekonomske krize, za program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme i za rast i inovacije.

     

    Za jednu milijardu su smanjene subvencije privatnim preduzećima (sa 13,9 na 12,6 milijardi), pri čemu je ovaj novac mahom namenjen Fijatu, ali i za „privlačenje direktnih stranih investicija i za druge mere za podsticanje domaće privrede“.

     

    Drastično su smanjena i izdvajanja za turizam, sa 4,76 na 2,62 milijarde dinara. Subvencije u turizmu su pale sa 2,65 na 1,86 milijardi, dok su izdaci za nabavku opreme i mašina u turizmu skresani sa milijardu dinara na samo 170 miliona.

     

    Manje para će zato dobiti Kancelarija za Kosovo i Metohiju – 4,47 milijardi umesto 4,66, kao i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti 77,8 miliona, a ne 89,3 miliona.

     

    Ministarstvo unutrašnjih poslova će svoj ukupni budžet smanjiti sa 72,4 na 69,2 milijarde dinara, pri čemu će ogroman deo ušteda doći tako što će MUP prosto izbrisati novac za vanredne situacije. U slučaju zemljotresa, poplava ili čega trećeg, Srbija će tako imati samo 380 miliona dinara da reaguje, što je preko četiri puta manje od 1,67 milijardi, koliko je ranije planirano. U Vladi su verovatno uvereni da ćemo izbeći sve prirodne katastrofe u 2013, pa da im ovaj novac neće ni biti potreban.

     

    Ministarstvo finansija je smanjilo svoj trošak pod stavkom „zemljište“ sa četiri milijarde na tri i po, ali je povećalo troškove putovanja – sa 13,5 na 20 miliona dinara. Porasli su i izdaci za usluge po ugovoru sa 53 na 63 miliona dinara, dok je račun za tekuće popravke udesetostručen: umesto 5,4 miliona, majstori će naplatiti 55,4.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE