Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kad nastupi depresija, obratite se pravim borcima

    Teška je borba sa depresijom i sličnim stanjima bezvoljnosti, pada energije i gubitka interesovanja. Svako se bar jednom u životu susreo sa raspoloženjima koja vode u izolaciju i najmanje produktivne dane. Nekada takvi dani jednostavno dođu, ničim posebno izazvani, a nekada postoje razlozi od kojih je najčešći neuspeh i stagnacija (faza u kojoj se čini da se ništa ne pomera sa mrtve tačke).

    Prepuštanje ovakvim raspoloženjima je najgore što sebi možete da priuštite. Uz malo akcije, depresija može potrajati veoma kratko. Koji su sigurni načini da se otarasite osećaja bezvoljnosti i pada energije?

    Vežbajte. Svaki će vam psiholog, psihijatar i drugi lekari reći da je fizička aktivnost bolji lek protiv depresije od bilo kog antidepresiva u pilulama.

    Baštovanstvo. Ono opušta, razvija mišiće, čini da se osećate korisnim. Čak su engleski naučnici u baštenskoj zemlji pronašli bakteriju koja na ljudski mozak deluje baš kao i antidepresivi – povećava nivo seratonina u krvi.

    Dobre masne kiseline. Hrana koja je bogata omega 3 masnim kiselinama pozitivno deluje na neurotransmitere i ključni je faktor za funkcionisanje nervnog sistema.

    Meditacija. Od davnina se zna da je depresija nepoznata pojava svakome ko se na ovakav način opušta.

    Vitamini iz prirode. B12, folna kiselina, vitamin D3, tirozin nepobedivi su u borbi sa depresijom. Zato, jedite ribu, ostrige, orah, lešnik, badem, mahunarke, zeleniš, banane, žitarice celog zrna…

    Što više napolje i na sunce. Sunčeva svetlost ima moć da vrati životnu energiju i otera loše misli. Telo pod uticajem sunca stvara vitamin D koji je, pre svega, važan za apsorpciju kalcijuma, u borbi sa depresijom, rakom prostate i dojke, utiče na dijabetes. Ali, ako se vozite kolima i sedite pored osunčanog kućnog prozora, znajte da tu nema ništa od vitamina D – staklo blokira deo sunčeve svetlosti koja je zaslužna za stvaranje ovog vitamina.

    Kantarion. Verovatno najveći poznati biljni ubica depresije.

    Spavajte, spavajte. Ako sebi možete da priuštite osam sati kvalitetnog sna, velika je verovatnoća da ćete se vi i depresija u životu mimoilaziti.

    Pazite šta jedete. Različita hrana različito deluje na svakoga. Možda još niste ni došli do tog zaključka, ali kafa vas može činiti bezvoljnim kao i alkohol ili neki ugljeni hidrati. Pratite svoje raspoloženje i hranu koju se pojeli.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE