Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija juriša na region CEFTA?

    Povlačenje Hrvatske iz CEFTA sporazuma ostavlja upražnjeno mesto liderske uloge na tržištima zemalja članica, čime bi Srbija mogla da poveća plasman svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište CEFTA region.

    Ulaskom u EU, Hrvatska od danas gubi mogućnost izvozi roba u druge zemlje regiona bez carine. Dok će se njihova roba cariniti, roba iz članica CEFTA u Hrvatsku će, kao i u celu EU, ulaziti slobodno.

    Hrvatski ekonomisti upozoravaju da će Hrvatsku od sada izvoz u Srbiju koštati trostruko više, u Makedoniju dvostruko, dok će u BiH umesto nulte carine, imati 15 odsto davanja, odnosno 10 miliona evra novih troškova.

    Najveće promene u regionu dogodiće se pri izvozu hrvatskih prehrambenih proizvoda, posebno mleka i mlečnih proizvoda, mesa, keksa i cigareta, čija će konkurentnost biti smanjena.

    Pročitajte i>>>Hrvatska u EU, šansa za širenje tržišta

    Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić smatra da to predstavlja izuzetnu priliku za srpsku državu i proizvođače, ali je pitanje da li će oni znati da je iskoriste.

    S obzirom na to da Hrvatska više ne može da bude članica CEFTA, izgubićemo veliki deo konkurencije na ovom tržištu, što stvarno otvara veliki prostor za srpske proizvode. Hrvatska to zna, zato i traži način kako da zadrži te pozicije, pa prebacuje deo fabrika iz Hrvatske u BiH i Srbiju, što će u ovim zemljama otvoriti i nova radna mesta.

    Sa druge strane, u Srbiji već posluje veliki broj firmi sa hrvatskim kapitalom, pa će i oni robu proizvedenu u Srbiji izvoziti i u Hrvatsku i u EU, objašnjava Savić.

    Hrvatski biznismeni Ivica Todorić i Emil Tedeski kažu da saradnju sa nekadašnjim članicama CEFTA moraju nastaviti kroz program takozvane jugosfere.

    Ekonomija je u funkciji povezivanja, svakako pre politike. Širenje u region je logično, kaže Tedeski, vlasnik Atlantik grupe, koja deluje na tržištima Slovenije, Srbije i BiH, dok Todorić čak predlaže da zemlje jugoistoka u EU stvore svoj mali Beneluks.

    Srbija će, osim u prehrambenoj industriji, povećanje obima trgovinske razmene moći da očekuje i u izvozu cigareta u Hrvatsku bez carine, a kako će se duvan i proizvodi od duvana iz EU uvoziti po carini od 56,7 odsto, Srbija će imati prednost u izvozu duvana na CEFTA tržište.

    U Privrednoj komori Srbije objašnjavaju da ulazak Hrvatske u EU, međutim, donosi i neke nepovoljnosti po Srbiju.

    Šećer iz Srbije koji se plasira na tržište Hrvatske biće uključen u ukupnu kvotu za izvoz šećera u EU, koja iznosi 180.000 tona, što znači da će Srbija izgubiti značajan deo izvoza, objašnjavaju u PKS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE