Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Baš zato nemate dovoljno energije

    Toliko je toga na vašoj dnevnoj listi obaveza. Kolege, projekti, deca, roditelji i rođaci, prijatelji i komšije – svakome treba posvetiti bar jedan mali deo dana, a dan je uvek nekako kratak i dešava vam se da nemate dovoljno energije za sve što biste želeli da postignete.
    Dan je toliki koliki je, budni ste bar 20 sati dnevno, ali vaša energija može da varira. Šta može biti problem kada se osećate energetski istrošeni, iscrpljeni i kada biste najrađe da legnete u tišini ili sednete sa nogama u vis?

    Brza hrana je bogata ugljenim hidratima koji se teško vare i sasvim je normalno da posle prženih krompirića ili hamburgera poželite da odspavate. Ako vam je ovo deo uobičajenih obroka nije ni čudo što nemate energije jer ste tu istu utrošili na varenje. Okrenite se ugljenim hidratima u celom zrnu, voću svežem i suvom, bademima, orasima, lešnicima, kukuruzu, mahunarkama.

    Što ste više fizički aktivni, imate i više energije tokom dana. Vežbom trošite energiju, ali isto tako jačate mišiće, izlučuje se endorfin i iz dana u dan sve ste jači i aktivniji. Ako ne vežbate redovno i ne krećete se, sasvim je očekivano da ćete posle 30 stepenika biti spremni samo za odmor.

    San– koliko treba i kada mu je vreme. Naše je telo metabolički baždareno da noću obnavlja ćelije, ne troši već skuplja energiju koja će vam trebati za naredni dan. I sami ćete osetiti promenu u dnevnom energetskom naboju ako zaspite pre 23h. Nije loše ni prileći preko dana – 10-20 minuta sna prava je energetska injekcija i odličan odmor.

    Ako doručkujete lagani obrok koji se recimo sastoji od cerealija, zasitićete se brzo, ali ćete za sat ili dva biti spremni za novi obrok. Dakle, bićete gladni i scrpljeni. Uvedite u doručak belančevine i ugljene hidrate i nećete imati problema sa energetskim zalihama (jaja, sir, hleb sa celim zrnom…).

    Kafavas može držati budnim sa zavidnim nivoom adrenalina i kortizola u krvi. Ako ceo dan ispijate kafe, postajete i zavisni od ovih hormona što će reći da, ako ne popijete svoje uobičajene doze, pospanost je osigurana. Jedna šolja kafe dnevno sasvim je dovoljna doza i neka to bude u vreme kada osećate da vam je potrebno ovih ’aktivnih’ hormona u krvi.

    Nije ni čudo što se na sve strane piše o pet obroka dnevno i hrani koja treba da se jede sirova. Što više svežeg povrća i voća obezbediće magnezijum čiji nedostatak uzrokuje pospanost. Više umerenih obroka preko dana obezbediće optimalan nivo šećera u krvi preko celog dana i bićete puni energije, a ješćete manje (tačnije koliko vam treba).

    Stresje verovatno najveći poznati potrošač energije. Osim što stresna stanja bukvalno troše energiju, ona izazivaju i stanja ’bega’ – poznato vam je da vam se, kada ste pod stresom, neobjašnjivo spava i osećate se mrtvi umorni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE