Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Život se uči: Postavljajte sebi velika i moćna pitanja

    Kada kažu 'Život je jednostavan' nema ko se ne nasmeje sa ubeđenjem da je ovakva definicija života nešto između gluposti i neistine. Kako može biti jednostavno nešto tako komplikovano?

    Ali, taj komplikovan život i te kako može biti drugačiji ako pre svega počnemo da komuniciramo – ne sa drugima, već sa sobom. Onog momenta kada dođemo do svoje suštine, razloga zbog kojeg smo tu, do svojih najiskrenijih potreba i vrednosti, život dobija neki sasvim novi smisao.

    Jedan od načina da dođete do sebe  je da postavljate pitanja. Kaže se ’velika pitanja’ jer rade ’velike stvari’ – vode vas duboko u odgovore koji svakome trebaju.

    Jedno od velikih pitanja za sve je :

    Šta je to što želim?

    Dalje ne postavljate pitanja već odgovarate. Recimo (ako mislite na svoj privatan posao):

    Želim atraktivan, moderan i funkcionalan sajt koji će potencijalne klijente upoznati sa radom moje firme, koji će shvatiti da su naše usluge za njih i kojima će se dopasti način na koji radimo.

    Postavljate sledeće pitanje:

    Kako to da postignem?

    Možete ovako da odgovorite:

    Tako što ću pažljivo isplanirati sajt, napisati dobre tekstove, uraditi odlične grafike, stilski sve to dobro ukomponovati i svakako uraditi na sajtu nešto što klijenti još nigde nisu videli.

    Zatim probajte sa sledećim pitanjem:

    Šta me u svemu tome sprečava?

    Odgovor može da bude:

    Previše je toga. Ne znam kako ću sve to da izvedem. Veliki je posao i ne znam odakle da počnem. Perfekcionista sam i bojim se da sajt neće zadovoljiti moje kriterijume. I, imam osećaj da ću od tolikog posla otići korak u nazad jer ću morati više da radim u narednom periodu…

    Ovakav unutrašnji dijalog koji sasvim logično provocira još jedno i još jedno moćno pitanje vodi ka pravom odgovoru. Ovako možete sa sobom razgovarati na bilo koju temu. Ako osećate da vam je život ’zapeo’, možete da počnete sa pitanjem Šta želim da promenim i na šta treba da obratim pažnju?. Pustite da svaki odgovor vodi do sledećeg pitanja i zapisujte odgovore. Ako niste sigurni i preteško vam je neko od pitanja, odmaknite se, prespavajte pa nastavite sutradan. Ako u nekoj fazi ovog dijaloga shvatite da su pitanja teška, odnosno da je na njih teško odgovoriti, to je dobar znak. Otišli ste duboko i ići ćete još dublje.

    Kako da znate da je razgovor gotov i da nema više pitanja?
    Prvo, to nema veze sa brojem pitanja već sa vašim osećajem zadovoljstva pošto je u toku proces koji je za vas izuzetno vredan, pa čak iako se ne slažete sa svim odgovorima koje ste dali. To samo znači da se nešto ’kuva’, da je vaš problem sada na novom svetlu i da ste svakako bliže svojoj suštini na putu u jednostavniji život. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE