Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema garancija i za osnivače kompanija

    Sedam osnivača poznatih svetskih kompanija išli su kroz posao težim putem. Neki od njih su ostali na starim pozicijama, a neki nastavili poslovni put u drugim kompanijama.

    Martin Eberhard, Tesla

    Tesla Motors može biti sinonim za ime Elon Musk, ali firma ima dva osnivača. Jedan od njih je Martin Eberhard koji je do 2007. godine bio je direktor, a potom napušta kompaniju usled žestokih previranja u firmi.

     

     

    Deni Zapin, Maker Studios

    Suosnivač i izvršni direktor Maker Studios Deni Zapin navodi da je kompanija prekršila svoj ugovor, pošto je došlo do situacije da ga potiskuju.

    Prošlog decembra Time Varner je preuzeo je udeo u Maker Studios.

     

     

    Endru Mejson, Groupon

    Uprkos tome što je otpušten, Endru Mejson još uvek je na pravom putu. Mejson je preuzeo odgovornost za propuste kompanije. "Kao predsednik, ja sam odgovoran", napisao je Mejson. On je 2. jula lansirao sedam kaseta motivacione biznis muzike pod nazivom "Težak rad".

     

     

    Džek Dorsej, Twitter

    Okolnosti pod kojima je Džek Dorsij postao prvi direktor Twitter i dalje je nejasna, iako je Kris Seka ranije investirao u kompaniji. Bez obzira na sve Dorsej ostaje na čelu kompanije i prelazi na druge poduhvate. Tokom 2008. godine imenovan je za jednog od najboljih inovatora u svetu koji su mlađi od 35 godina. Vall Street Journal mu je dodelio godišnju nagrada za tehnologiju.

     

     

    Stev Džobs, Apple

    Stiv Džobs je osnovao Apple računara sa Stevom Voznijakom 1976. godine, kada je imao samo 21 godinu. Godine 1985. godine, dobio je otkaz od strane odbora kompanije, a zatim generalni direktor Džon Skali ga je razrešio položaja rukovodioca Makintošovog odeljenja. Džobs je prodao svoje deonice u Apple i osnovao novu kompaniju NeXT Inc., a zatim kupio kompaniju za animaciju od Džordža Lukasa – Pikar Animation Studios. Godine 1997, Apple je kupio Next Inc za 429 miliona dolara, i Džobs se vratio na svoje mesto, kao izvršni direktor Apple.

     

     

    Džefri Holender, Seventh Generation

    Džefri priča da ne postoje garancije u poslu, čak i za osnivača. Holender je pokrenuo kompaniju 1988. godine i izgradio je carstvo od 150 miliona dolara, međutim napustio je položaj direktora.

     

     

    Rob Kalin, Etsy

    Dobiti samo jednom otkaz loša je stvar, ali Rob Kalin to je doživeo dva puta. Kalin je osnovao mrežu zanata 2005. godine, da bi ubrzo bio zamenjen i napustio kompaniju. Manje od godinu dana nakon odlaska, vraća se u prethodnom poslu. Međutim, u julu 2011. godine Kalin je ponovo zamenjen, ali ovoga puta od strane CTO kompanije.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE