Probajte nešto novo: Piće za radni letnji dan
Kad je već radni, letnji dan možete ukrasiti napicima koji osvežavaju, hranljivi su, ne traže mnogo vaše pažnje i vremena i pravi su specijalitet. Preporučujemo recepte sa davno zaboravljenom rabarbarom bogatom vitaminom B i kalcijumom, svima omiljenom kafom spremljenom na magičan način i egzotičnim mangom i jogurtom.
Crvena limunada
3 ½ čaše vode
5 čaša iseckanih stabljika rabarbare
¾ čaše šećera
2 limuna isečena na kriške
3 grančice nane
1 čaša isceđenog limunovog soka
2 čaše kisele vode
U vodi skuvajte rabarbaru, šećer, komade limuna i nanu. Kad prokluča, smanjite vatru i ostavite da se kuva još 20 minuta. Nakon toga dobro procedite i dodajte kiselu vodu i sok od limuna. Napitak držite u frižideru. Za maksimalno uživanje poslužite u čaši punoj leda.
Magična kafa
2/3 čaše grubo samlevene kafe
3 čaše vode
Kašičica cimeta
3 kašike žutog šećera
Sipajte sastojke u posudu i mešajte dok se šećer ne rastopi. Ostavite preko noći u frižideru zatim procedite. Preporuka – u čašu punu leda sipajte napitak i dodajte šlag ili mlečni krem za kafu.
Čudesna borovnica
Desetak većih borovnica
1 kašika belog šećera
Pola limuna (isečenog na tri kriške)
50ml belog ruma
U blenderu smiksajte borovnice, šećer i dve kriške limuna, ali srednje, ne do oblika kaše. Dodajte rum i led i izvadite ostatke kore limuna. U svaku čašu možete dodati još leda uz obaveznu treću krišku limuna.
Lassi mango
1 svež mango
¾ čaše hladnog mleka
3 kašike jogurta
3 kašike meda
Malo soli
Čaša leda
Grančica nane
Što zreliji mango, dakle što crveniji, oljuštite i isecite na kocke. Stavite u blendeer zajedno sa mlekom, jogurtom, soli, medom i ledom. Mešajte 20-30 sekundi. Probajte – napitak ne treba da bude ’lak’. Ako jeste, dodajte još mleka i još malo mešajte. Poslužite sa nanom na vrhu.
Foto: food52