Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi start za Microsoft

    Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer tvrdi da je ovom softverskom džinu potrebna reorganizacija i "razmišljanje" o sebi kao o isporučiocu uređaja i usluga, piše londonski list Economist.

    U podugačkom dopisu zaposlenima, a koji je objavljen na internet stranici Microsofta, Ballmer objašnjava šta to znači za unutrašnju organizaciju kompanije.

    Do sada je Microsoft bio organizovan u pet velikih odvojenih grupacija. Windows grupacija pruža operativni sistem na većini PC računara, kao i na određenom broju tableta i pametnih telefona (grupacija je ostvarila 25 odsto svih prihoda u toku prvih devet meseci tekuće finansijske godine).

    Uz nju, tu su i grupacija za servere i serverske alate (takođe oko 25 odsto prihoda), internet usluge (4 odsto prihoda), poslovna (30 odsto prihoda) kao i grupacija za zabavu, koja uključuje Iks boks (Xbox) konzole i video igre (14 odsto prihoda).

    Ballmer je zaključio da takvom sistemu nedostaje koordinacija. "Grupišemo se iza zajedničke strategije u kompaniji, a ne iza strategija pojedinih grupacija", napisao je zaposlenima. To je ono što je karakterisalo Microsoft do sada.

    Windiws grupacija je na primer bila "ozloglašena" kao "svojeglava", što je po mnogima jedan od razloga odlaska šefa grupacije Stivena Sinofskog krajem prošle godine.

    Unutrašnja organizacija nije bila od pomoći Microsoftu kada se svet preorijentisao sa desktop i laptop računara, polja na kom je kompanija zarađivala najviše novca, na mobilne uređaje, gde se kompanija ne snalazi najbolje i na cloud obradu podataka. Neke tehnologije, poput operativnih sistema i klaud infrastrukture, bile su razvijane u više grupacija.

    "Treba da posmatramo naš proizvodni portfolio kao celinu, ne kao grupu odvojenih proizvoda", piše Ballmer.

    Nova struktura pretežno je horizontalno orijentisana, sa četiri "inženjerske grupe" organizovane po funkcionalnom principu. Svi operativni sistemi, bilo za desktop računare, mobilne uređaje ili klaud, biće unutar jedne grupe.

    Uređaji će biti u drugoj grupi. U trećoj će biti pokrivene osnovne tehnologije u oblasti pretraživača (Bing), kao i poslovne aplikacije (Office i ostale). Grupa za cloud obradu podataka će se brinuti o centrima i bazama podataka i potrebama velikih kompanija.

    Nepoznanica je da li će nanovo "posloženi" Microsoft biti agilniji, sve dok prvi rezultati ne počnu da pristižu. Kompanija bi trebalo da objavi rezultate za četvrti poslovni kvartal, u skladu sa starom organizacijom, 18. jula.

    Investitori će želeti da uporede staro i novo, budući da je Windows 8, novi operativni sistem za računare, tablete i pametne telefone, do sada nailazio na razoćaravajući prijem. Oni će takođe želeti veću transparentnost oko još jedne stvari: ko bi mogao biti Ballmerov naslednik, posebno ako se ispostavi da je reorganizacija bila greška, piše Economist.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE