Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za izgradnju vetroparka u Kikindi 63 mil evra

    Početkom naredne godine trebalo bi da počne izgradnja vetroparka u kikindskoj opštini, na parceli koja se graniči sa Bašaidom, Banatskom Topolom i Tordom.

    Naime, pre pola godine predstavnici Ministarstva za energetiku obratili su se načelniku Severnobanatskog upravnog okruga Vladimiru Iliću da pomogne potencijalnom investitoru iz Francuske koji je rad da ulaže u izgradnju vetroparka, piše Dnevnik.

    "Reč je o francuskom investicionom fondu koji je registrovao firmu-ćerku podružnicu u Beogradu. Firma se bavi investiranjem u oblasti energetike. Njihovi zahtevi bili su da im pronađemo parcelu od 600, 700 hektara sa što manje vlasnika jer je njihov cilj da izgrade 24 turbine za proizvodnju struje na vetar. Predstavnicima francuske firme pomogli smo da stupe u kontakt sa gospodinom Ćorićem iz Bašaida koji poseduje traženu parcelu" – kaže Ilić.

    Vrednost investicije je 63 miliona evra, a ulagači su već obezbedili bankarsku garanciju za ovaj posao.

    "Opština Kikinda je vrlo efikasno odreagovala i donela odluku o pristupanju i izradi Plana detaljne regulacije. Ovaj dokument, koji je usvojen na skupštinskom zasedanju, neophodan je jer je važno da se planski predvidi korišćenje parcele za proizvodnju struje na energiju vetra. Reč je o visokoj tehnologiji koja ne podrazumeva velik broj zaposlenih, ali bi kao region u Evropskoj uniji bili prepoznati kao region koji koristi obnovljive izvore energije za proizvodnju struje."

    Kako je rekao Vladimir Ilić, investitor iz Francuske i dobro reagovanje lokalne samouprave na sve zahteve potencijalnog investitora imalo je odjeka kod najveće elektro kompanije Francuske.

    "Predstavnici elektro kompanije su Ministarstvu energetike predstavili ideju da u Nakovu kod Kikinde izgrade dve elektrane u kojima bi bila korišćena geotermalna energija. To praktično znači da bi se struja proizvodila uz pomoć geotermalne energije iz velikih dubina."

    Za ovaj posao najpre je potrebno izraditi studiju izvodljivosti za šta će biti konsultovan Rudarsko-geološki fakultet.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE