Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Hollande zabranio eksploataciju uljnih škriljaca

    Predsednik Francuske Francois Hollande isključio je mogućnost da tokom njegovog mandata bude dopušteno eksploatisanje uljnih škriljaca, zbog opšte zabrinutosti za životnu sredinu.

    Sve dok sam ja predsednik, neće biti istraživanja gasa iz uljnih škriljaca u Francuskoj, rekao je Hollande za državnu televiziju, prenosi BBC. Hollande je tako napravio uvod za sudsku odluku o ovom pitanju, koja bi trebalo da potvrdi zabranu u narednim danima.

    Francuska je jedna od zemalja sa najbogatijim rezervama gasa u uljnim škriljcima, ali se vlast i veći deo javnosti protivi njihovoj eksploataciji zbog opasnosti od zagađenja voda.

    Zagovornici eksploatacije uljnih škriljaca tvrde da bi iskorišćavanje tih rezervi podiglo na noge francusku ekonomiju, navodeći primer Amerike, gde je "mala revolucija" dovela do pada cene gasa.

    Novu debatu u Francuskoj o ovoj temi započeo je ministar privrede Arnaud Montebourg, ali je premijer Jean-Marc Ayrault odbacio tu mogućnost, a sada je stav Vlade potvrdio i predsednik, dodajući da priča o toj temi traje predugo.

    Gas se iz škriljaca izvlači upumpavanjem vode, peska i hemikalija pod visokim pritiskom u zemljište, a kritičari kažu da se na taj način zagađuju podzemni izvori vode, pa čak i da se izazivaju manji potresi.

    Takav metod se koristi širom Kanade i SAD, ali je u Evropi i dalje meta kritika, naročito u Velikoj Britaniji gde se obavljaju pripreme za eksploataciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE