Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovaj čovek je oličenje pohlepe na Wall Streetu

    Zbog prevare i prodavanja bezvrednih hartija od vrednosti već su bile osuđivane banke i upravnici fondova. Ali sad je američki sud osudio i jednog službenika banke Goldman Sachs koji je time prevario mušterije, piše Deutsche Welle, a prenosi Business.hr

    Reč je o Fabriceu Tourreu, rođenom Francuzu koji je studirao na uglednom univerzitetu Stanford i kojeg je tužilaštvo pred sudom u Menhetnu nazvalo "oličenjem pohlepe Wall Streeta". On se pokazao kao vešt trgovac pa je tako i stekao nadimak Faboulos Fab – neverovatan, sjajan Fab.

    Tužbu je podigla američka Kancelarija za nadzor prometa hartija od vrednosti SEC koji se usredsredio na prodaju učešća u investiciji pod nazivom Abacus 2007-AC1. Reč je bila o paketu jemstava za nekretnine, ali kao što je to već uobičajeno u svetu finansija, ulagač svojim novcem čak nije kupovao samo jemstvo, nego je taj Abacus čista spekulacija oko kreditne sposobnosti vlasnika nekretnina o kojima je reč.

    Naime, ulagači su se zapravo "kladili" kako će vrednost tih jemstava – rasti. Glavni problem je bio kako je taj investicioni paket zapravo stvorila stara mušterija banke Goldman Sachs, hedge-fond Paulson & Co. Inc, a taj se fond sam masovno kladio da će vrednost vlastite tvorevine – pasti! Naravno da se upravo to i dogodilo, ali su samo mušterije banke ostali kratkih rukava: vlasnik fonda, John A. Paulson je "okrenuo" oko milijardu dolara, banka Goldman Sachs je ubrala svoju proviziju – a "omastio je brk" i Faboulos Fab koji je sporne 2007. pored svoje plate, ubrao i 1,7 miliona dolara premije za prodate hartije od (bez) vrednosti.

    Tužilaštvo je dokazalo i kako je Fabrice Tourre veoma dobro znao šta radi: poroti je pokazan e-mail koji je poslao svojoj devojci (u Francusku) gde se hvali kako je "upravo prodao smeće udovicama i siročadi". Među brojnim mušterijama kojima je prodao to "smeće" su bili i partneri iz inostranstva, pa tako i jedna nemačka banka iz Dizeldorfa (IKB) koja je u čitavom tom "balonu" sa nekretninama prokockala milijarde evra.

    Branioci Tourrea zapravo nisu imali mnogo toga reći u njegovu obranu: doduše, isticali su kako je on tek "žrtveno jagnje", kako je "nepravedno optužen da je učinio pogrešnu stvar" – ali su i opet dodali kako je na samim ulagačima da procene i odluče, da li im se isplati uložiti svoj novac u takav posao i da to nije odluka službenika banke.

    Ipak, tužioci su uspjeli dokazati kako je Tourre veoma dobro znao što čini i kako je i on znao, kako se kreator tog paketa jemstava – dakle hedge-fond, "kladio" u tom slučaju i u kojem iznosu. Predstavljen je i mail jedne mušterije koja otvoreno pita o učešću hedge fonda Paulsonsa u tom paketu i gde je Tourre očito lagao. Ali na pitanje tužilaštva da li je dao "netačan odgovor", Tourre je tek bio spreman priznati kako "nije bio dovoljno precizan".

    Sud u Njujorku će tek u sledećim danima odlučiti o kazni za 34-godišnjeg Faboulos Fab-a i svakako će biti reč o globi i zabrani obavljanja dužnosti u finansijskom sektoru. Ali već i ova presuda o njegovoj krivici otvara čitavo mnoštvo pitanja koja imaju zašto brinuti čitavu vojsku zaposlenih, posebno u američkim bankama.

    Sjedinjene Američke Države su poznate kao zemlja gde se, posebno u uslužnom sektoru, gotovo svi moraju bojati od tužbe – i paprenih odšteta. Ne samo lekari ili arhitekti, nego čak i frizeri rizikuju tužbu ako se mušteriji ne dopadne kako izgledaju nakon njihove intervencije. Do sada su se tužbe vodile protiv banaka, a ne protiv službenika banaka – i hoće li sad, nakon Tourrea, svaki bankarski službenik morati strahovati od tužbe već ako se mušteriji ne dopadne, na primer kredit za automobil koji je potpisao, piše Deutsche Welle.

     

    Foto: www.cbsnews.com

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE