Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Finansiranje RTS i RTV iz budžeta, Tanjug postaje Vladin biro za komunikacije

    Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević izjavio je da će se javni servisi, RTS i RTV, u naredne dve godine finansirati iz budžeta. Nakon isteka tog roka, prema njegovim rečima, naćiće se način za njihovo finansiranje.

    "Radi se o dva zakona, to su zakon o elektronskim medijima i zakon o javnim meidjskim servisima. Javni medijski servisi su RTS i RTV. U aktuelnoj ekonomskoj situaciji doneta je doluka da finansiranje, ipak, bude iz budžeta", rekao je Kolarević za TV Pink.

    On je, odgovarajući na pitanja šta predviđaju zakonska rešenja koja bi trebalo da budu objavljena 7. ili 8. avgusta i na čemu se zasnivaju kritike budžetskog finansiranja Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, rekao da medijski stručnjaci smatraju da "oni koji kontrolišu budžet, samim tim mogu da kontrolišu i poslovanje i program javnih servisa".

    Kolarević je, međutim, objasnio da zakonska rešenja predviđaju mehanizme da se to spreči jer će se novac prebacivati direktno, tako da niko ne može da utiče na sumu koja se prebacije ili to kada se ona prebacuje javnim servisima. Prema njegovim rečima, nakon dve godine pronaći će se metod za finansiranje, na primer, putem pretplate ili naknade.

    Kada je reč o medijima na lokalnom nivou, on je objasnio da će se na njih više odnositi zakon o javnom informasnju i medijima i podsetio da država i u tom slučjau ima obavezu da se povuče iz medija. To znači da neće biti direktnog finansiranje, već će se preći na projektno finansiranje.

    "Opština, Grad Beograd ili lokalne samouprave će raspisivati konkurse u oblasti informisanja u skladu sa potrebama građana na loklanom novu. Te potrebe su definisane u zakonu o javnom infomisanju i medijima. Na te konkurse će svi moći da konkurišu, i oni koji su do sada finansirani iz budžeta i privatni, a stručne komisije će odlučiti ko najviše odgovara", kazao je Kolarević.

    Upitan o povlačenju države iz medija, on je rekao da je to imperativ koji dolazi iz Evrope, gde uglavnom funkcioniše projektno finansiranje, ali je objasnio da se često ističe i da "država ne mora da se povlači iz medija, ali ne sme da urušava odnose na tržištu".

    "Kritika je da se budžetskim finansiranjem stvaraju drugačiji uslovi na tržištu, Nije to nekakav mnogo veliki novac, ali u svakom slučaju su oni koji ga primaju u našto povoljnijem položaju. Zato se kaže da ne morate da se povlačite, ali ne možete da narušavate odnose na tržištu", rekao je Kolarević.

    Na pitanje šta će biti sa novinskom agencijom Tanjug koja povezuje sve medije i sve kolege, od lokalnog do nivoa nacionalne frekvencije, Kolarević je rekao da će Tanjug "ići u vlasničku transformaciju". "To je obaveza koju je naša država prihvatila", rekao je Kolarević. Prema njegovim rečima, Tanjug bi trebalo da se transformiše u vladin biro za komunikacije, po nemačkom modelu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE