Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bill Gates: Poslodavci, fokusirajte se na veštine kandidata, ne na diplome

    Fondacija Billa Gatesa ohrabruje poslodavce da pređu na izbor kandidata na osnovu veština, umesto dosadašnje selekcije koja se vršila na osnovu obrazovanja.

    Stručna sprema kao glavni faktor pri zapošljavanju automatski odbacuje ljude koji poseduju veštine, ali ne i diplome. Na kraju krajeva dosadašnji princip nije od pomoći ni poslodavcu, ni radnoj snazi, ali ni privredi, ističe se na blogu Fondacije. Naime, uprkos visokoj stopi nezaposlenosti u Americi oko tri miliona radnih mesta je upražnjeno jer kandidati koji su se prijavili ne odgovaraju svim postavljenim uslovima, pokazalo je istraživanje Aspen instituta.

    Gates fondacija u saradnji sa organizacijom Innovate+Educate radi na stvaranju programa koji će biti alternativa tradicionalnom obrazovanju. U saradnji sa programom poslodavci dobijaju mogućnost razvijanja akreditovanog programa neophodnih veština. Zainteresovani kandidati jednostavno mogu da urade test kako bi proverili nivo određenih veština i sposobnosti i obuče se kako bi popravili one koja su im ’slaba tačka’.

    Organizacija Innovate+Educate ističe da se zapošljavanje na osnovu veština pokazalo kao mnogo brže i efikasnije u odnosu na tradicinalne metode. Ovim kandidatima neophodna je kraća obuka, a i verovatnoća da će dati otkaz je manja.

    „Nadamo se da će ovaj metod svim kandidatima omogućiti jednake šanse da dođu do posla, bez obzira na prethodno obrazovanje i radno iskustvo,“ ističe vođa projekta Angela Kobb.

    Poznato je da osnivač Microsofta Bill Gates nije završio fakultet, pa ne čudi što je pristalca ovakvog pristupa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE