Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tri trika koje žene treba da kradu od muškaraca

    Ako vam se čini da su vaše kolege (muški deo populacije) spretnije dok se penju čuvenim stepenicama karijere, da imaju veće plate ili rade na boljim projektima dok se vi tim istim stepenicama penjete brzinom puža, dobro vam se čini. Praksa govori da su u proseku muškarci uspešniji, da se bolje snalaze u poslovnom okruženju i da, izgleda, znaju nešto što žene ne znaju. Pre nego što se namrgudite od zavisti jer je kolega upravo dobio projekat koji se potajno želeli, uzmite papir i olovku i hvatajte beleške – ovo su važne lekcije koje su muškarci dobro naučili, a vama su verovatno strane ili ste o tome samo nešto načuli.

    Kada nešto želi, muškarac će to reći. Direktno. Bilo da je u pitanju veća plata ili fleksibilno radno vreme. Zašto to ne rade i žene? Prema istraživanjima žene više brinu o tome kako će se njihove reči i akcije odraziti na odnos sa okruženjem. Zato uvek traže manje ili, tačnije, u zahtevima kruže kao ’kiša oko Kragujevca’. Neki kažu da se ovakav muški stav zove ’sebičluk’. Možda jeste, ali je veoma koristan ako želite dalje u karijeri.

    Ako biste pitali ženu da se predstavi i kaže u čemu je ekspert, to neće ići lako. Praksa je pokazala da žene oklevaju kada sebe treba da predstave kao eksperta bez obzira na kredibilitet ili istinsku stručnost. Muškarci? Nikakav problem nemaju da kažu u čemu su stručni i šta je to što odlično rade. Lekcija koju ovde treba naučiti je da, ako sebe doživljavate i predstavljate kao stručnu osobu u bilo kojoj oblasti, drugi to neće dovesti u pitanje. Bićete prihvaćeni kao ekspert i to je odlična odskočna daska.

    Samopuozdanjeje osobina koja muškarcima ne manjka. I to pre svega samopouzdanje u izražavanju. Muškarac će, recimo, predstviti na sastanku svoj projekat rečima ’imam ideju koja će promeniti svet’ ili ’ovako ćemo napraviti milione’ ili ’ovo će biti prava industrijska revolucija’. Pa, ko bi ostao gluv na ovakvo predstavljanje ideje ili poslovnog poteza? Žena će zato, iako sa jednako punim džepom dobrih ideja, sedeti u drugom redu, sačekati da dođe pravi momenat da izloži svoje, koristiće manje bombastične izraze i verovatno će se izvinjavati što će prisutnima uzeti nekoliko minuta.

    Naravno da se slika muško-ženskog sveta značajno menja poslednjih godina, ali činjenica je da žene i dalje manje zarađuju, sporije napreduju u karijerama i u proseku imaju manje samopouzdanja. Samo posmatrajte muškarce dok ’grizu’ u poslu i kradite trikove.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE