Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Spinovanje` budžetskim milionima

    Najveći teret za budžet trenutno kamate na kredite koji su uzeti još 2007. godine i za njih je potrebno obezbediti 90 milijardi dinara, kažu u Ministarstvu finansija. Na računima države preko dve milijarde evra, tvrdi ekonomista Miroslav Zdravković.  

    Javne finansije su sa budžetom u rezervi od oko 784 miliona evra, mnogo bolje nego pre godinu dana, kada je u državnoj kasi bilo novca za isplatu plata i penzija samo za dve nedelje, ističu u Ministarstvu.

    Uvedena je nulta tolerancija na neplaćanje poreza i znatno je pooštrena finansijska disciplina. Deficit državnog budžeta u prvoj polovini ove godine niži je za 28 odsto nego u isto vreme prošle godine.

    Na računima države na kraju juna bilo je ukupno 244 milijarde dinara, što je preko dve milijarde evra, a ne 740 miliona sa kojima se "spinuje", tvrdi ekonomista Miroslav Zdravković.  

    U strukturi izdataka republičkog budžeta 21 milijarda dinara mesečno se izdvaja za plate (ne uključuje zdravstvo), i 24 milijarde dinara idu na osiguranje, najviše za dopunu penzija u odnosu na doprinose, dok su mesečna primanja budžeta iznosila po 66 milijardi dinara u prvoj polovini godine, a 80 milijardi dinara u julu.

    To znači da nakon što se isplati 45 milijardi dinara za plate i penzije, ostajalo je 21 milijarda dinara za ostale namene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE