Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Udovički: Strani stručnjaci dobri, ali ministri treba da budu političari

    Srbija može da profitira od dolaska stranih stručnjaka, ali ministri bi trebalo da budu političari, ocenila je Kori Udovički, direktor Centra za visoke ekonomske studije.

    "Mislim da ministri treba da budu političari, a politika je vrlo nacionalna stvar", istakla je Udovički.

    Kori Udovički, koja se kao ekonomista usavršavala i radila u inostranstvu i posle demokratskih promena vratila u Srbiju, gde je bila guvernerka i ministarka energetike, istakla je da su osnovni problemi Srbije ekonomski i da zahtevaju promišljene i dugoročne politike.

    Srbiji nedostaju stručne institucije koje, kako je istakla, "promišljaju politike i sakupljaju znanja u dužem periodu".

    "Činjenica je da je najveći problem koji imamo to što naša država kao aparat ne ume da promišlja politike, pa da ih onda usvoji i sprovodi kroz, čak i više vlada. U tom smislu stručnost nam je potrebna", istakla je Udovički.

    Ocenila je da je zbog toga odlično što se razgovara i sa strancima i s mladim uspešnim i sposobnim ljudima koji su otišli iz Srbije, da bi se vratili u zemlju i dali svoj doprinos.

    "Bilo bi mnogo bolje kada bi se to uklapalo u mehanizam koji bi članovima Vlade davao dobre predloge koji će da prežive i duže od mandata ministara. Onda ministar ne bi morao da bude stručnjak", istakla je Kori Udovički.

    Srbija, kako je upozorila, nema institut koji stvarno prati ekonomsku aktivnost i probleme privrede u različitim granama.

    "Skoro u svemu možemo da profitiramo od nešto strane stručnosti, a u ekonomiji pogotovo. Ali je najbolje da imamo spoj", rekla je Udovički i objasnila da to znači graditi instituciju u Srbiji, ali i dovesti ljude koji mogu da podučavaju o najnovijim metodama.

    Udovički je ocenila da u Srbiji postoji sklonost ka jednokratnim rešenjima koja, i kada su dobra, ukine sledeća vlast ili se posle smena na vrhu institucije napuste neki programi i počnu novi, što predstavlja bacanje sredstava.

    Na pitanje da li bi pristala da pomogne Vladi Srbije kada bi bila pozvana, Udovički je odgovorila da se u Centru za visoke ekonomske studije radi na razvijanju ideja i projekata kako da se na dugi rok ojača kapacitet države da razmišlja i da se predlažu politike.

    "Svakom ko je zainteresovan za to što mi proizvodimo rado ćemo pružiti podršku. Ako nema interesovanja za takve dugoročne politike onda nas ni ne zanima", zaključila je Kori Udovički.

    Foto: Medija centar Beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE