Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kamate na štednju najviše u Evropi

    Iako su poslednje četiri godine prepolovljene, kamate na deviznu štednju u Srbiji su više nego u regionu i Evropi, ali su i takve nedovoljno atraktivne za naše građane. U zavisnosti od oročenja, štednja se može uvećati od 0,2 do 4,5 odsto.

    Prema podacima Narodne banke Srbije, građani trenutno u bankama čuvaju oko osam milijardi evra, što je na nivou prošlogodišnje štednje.

    Najviše je uloga oročenih do godinu dana. Pojedini bankari tvrde da se štednja više ni njima ne isplati, jer su deo sredstava koje im klijenti povere, u obavezi da deponuju u centralnoj banci Srbije, a preostali novac da pokušaju investirati, kako bi nešto zaradili.

    Pre ekonomske krize, kamate na depozite stanovništva dostizale su i 11 odsto, a sada se maksimalno može dobiti oko 4,5 odsto. Bankari kažu da više ne mogu da plaćaju visoke kamate, jer su one veliki trošak, a nisu dobre ni za građane, jer poskupljuju pozajmice privredi i stanovništvu.

    Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić, smatra da je srednja klasa okosnica štednje i podseća na to da je kod nas ona davno „razorena“, objašnjavajući da čovek koji prosečno zarađuje između 400 i 500 evra ne može da razmišlja o štednji.

    Oni koji imaju višak sredstava i dalje najviše štede u evrima, dok je procenat depozita oročenih u dinarima i dalje manji od 10 odsto.

    Prema podacima Agencije za osiguranje depozita, građani Srbije ušteđevinu čuvaju na 5.353.653 štednih uloga. Najčešća suma koju odlažu u bankama je manja od 500 evra, koliko se nalazi na čak 4.430.503 računa.

    Na štednju u dinarima su znatno više kamatne stope, a ne plaća se ni porez na prihod od kamate. Prednosti štednje u evrima su što je inflacija u evrozoni niža i što je evro stabilniji. Vredi razmotriti i štednju u nekoliko valuta, kaže Vladimir Todorović iz Erste banke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE