Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska i zvanično izašla iz recesije

    Francuska je izašla iz blage recesije, zabeleživši snažniji od očekivanog privredni rast od 0,5 odsto u drugom kvartalu, što je najbolji rezultat u poslednje dve godine, pokazali su danas zvanični podaci u Parizu.

    Francuska vlada, koja se bori sa rastom nezaposlenosti i javnog deficita, navodi da vesti predstavljaju prekretnicu nakon negativnog privrednog rasta iz prethodna dva tromesečja, prenela je agencija France Press.

    Ministar finansija Pierre Moskovici navodi da podaci potvrđuju kraj recesije u francuskoj ekonomiji i predstavljaju ohrabrujuće znake oporavka.

    Privredni rast ostvaren je, pre svega, zahvaljujući rastu domaće potrošnje, naveo je Zavod za statistiku u Parizu.

    Industrijska proizvodnja takođe je porasla, ali je pad investicija ograničio značajniji rast, dodao je Zavod.

    Nakon ranije prognoze da će ekonomija ove godine potonuti za 0,1 odsto, Zavod sada očekuje rast od 0,1 odsto za 2013. Međutim, nema znakova da blagi privredni rast utiče na nivo zaposlenosti, budući da su odvojeni podaci Zavoda pokazali da je u drugom kvartalu bez posla samo u oblasti komercijale ostalo 27.800 ljudi.

    Predsednik Francois Hollande obećao je da će preokrenuti situaciju na polju nezaposlenosti do kraja godine, nakon što je broj nezaposlenih dostigao rekord od nešto ispod 3,3 miliona.

    Održiv privredni rast je neophodan da bi Francuska spustila javni deficit u granice EU od maksimalno tri odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE