Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko će (ne) iskustvo novog ministra finansija doprineti ekonomiji zemlje?

    Mladi Jejlovac najverovatnije će 26.avgusta  zvanično preuzeti funkciju ministra finansija, kao najmlađi ministar u istoriji Vlade Srbije.

    Na osnovu izjava eksperata iz stranačkih štabova, od Krstića se očekuje da vrlo brzo pripremi mere koje će omogućiti održiv finansijski sistem Srbije. Milenko Dželetović, koordinator Ekonomskog saveta SNS-a, kaže da je dolazak Krstića na najodgovornije mesto u Vladi simbolična poruka svim mladim, kreativnim i inteligentim ljudima, koji su u proteklim decenijama napustili zemlju, da su im vrata širom otvorena. Direktor Nove Srbije Borislav Borović ocenio je da novi ministar finansija prioritetno mora rešiti problem nedostatka novčane mase, jer je to preduslov izlaska iz recesije i napretka privrede.

    Međutim, ekonomisti većinom procenjuju da pored neospornog obrazovanja mladom ministru ipak nedostaje iskustvo.

    Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za ‘Danas‘ da ostaje da se vidi da li će Krstić  imati odrešene ruke da sprovodi svoj program, koji je sasvim prihvatljiv. Jer, do sada je bio slučaj da politika počne da se meša u nečiji rad, odnosno da krene da upravlja njime, čim se ‘udari’ u određene interese- upozorava Savić. Profesor Savić podseća da smo brzo ‘potrošili’ i ljude poput Božidara Đelića i Vuka Jeremića i da sličan scenario može da se ponovi i sa novim ministrom finansija.

    Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je da Krstić nije dobro rešenje, ističući da mu nedostaju iskustvo s javnim finansijama i politička podrška- jer se ova koju ima lako može povući.

    “Progresivno oporezivanje je pljačkaško i još više će podstaći izbegavanje poreza, te smanjiti motive za investicije. Jednom rečju, njegov predlog je loš i protivrečan, a njegov izbor od strane SNS-a je izraz okolnosti da nijedan ekonomista od ugleda ne bi hteo da se prihvati tog posla. Ako Krstić ili neko sličan bude izabran, sve će se brzo i neslavno završiti”, zaključuje on.

    Ekonomista Danijel Cvjetićanin misli potpuno drugačije. Kako ističe, bilo bi pozitivno da mladi stručnjak poput Krstića postane ministar. ”Mladi treba da idu napred i da vuku konce ekonomske politike, ne možemo mi stari da izdržavamo unuke“, smatra Cvjetićanin.

    Bivši visoki funkcioneri tvrde da je stručnost mladih i više nego neophodna, ali se pitaju koliko su to odgovarajuće funkcije za njih.

    Bivši premijer Vlade, Mirko Cvetkovic, kaže da je znanje i iskustvo stranih eksperata Srbiji potrebno, ali da je greška ako je to samo alibi pred javnošću za sprovođenje reformi. Nekadašnja guvernerka, Kori Udovički, trvdi da Srbija može da profitira od dolaska stranih stručnjaka, ali da bi ministri trebalo da budu političari.

    A nama ostaje da vidimo koliko će (ne) iskustvo novog ministra finansija, Lazara Krstića, zaista doprineti ekonomiji zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE