Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Securum Equity Partners tuži Srbiju

    Umesto najvećeg solarnog parka na svetu vrednog 1,7 milijardi evra, Srbija će od firme Securum Equity Partners dobiti tužbu od 160 miliona evra, piše Blic.

    Pomenuta firma tražila je od Vlade Srbije da joj obezbedi 3.000 hektara zemljišta za izgradnju solarne elektrane snage 1.000 megavati. U Ministarstvu energetike tvrde da su im ponudili parcele ukupne površine 30.000 hektara, deset puta više nego što je traženo, ali da je ovoj firmi odgovaralo manje od 200 hektara.

    Upućeni tvrde da ova firma, registrovana na offshore teritorije nije ni planirala da gradi solarni park, nego joj je cilj bio da po povoljnim uslovima dođe do 3.000 hektara zemljišta koje bi kasnije preprodavala drugim firmama.

    "Naša strana je predložila da na toj površini izgrade solarne panele snage 100 magavata. Međutim, ni ta investicija nije počela da se realizuje, što pokazuje da investitor nije imao ozbiljnu nameru da gradi solarni park", objašnjavaju u Ministarstvu energetike.

    U ovom ministarstvu tvrde da su oni još na početku imali primedbi na ovaj dokument jer su smatrali da sa tehničke strane nije izvodljiv, jer je reč o gigantskom solarnom parku kakav za sada ne postoji nigde a svetu, ali su na insistiranje Ministarstva finansija, koji je prvi potpisinik sporazuma, prihvatili da daju šansu investitoru.

    Savetnici za investicije objašnjavaju za Blic da je već sama adresa firme koje je registorvana na offshore Kajmanskim ostrvima i Malti, trebalo da bude alarm da ozbiljnije provere firmu koja im obećava milijarde. Ni offshore teritorija, ni to što nemaju iskustva u poslovima ove vrste, ni sajt na kojem nema nikakvih informacija o firmi, zaposlenima ili istorijatu poslovanja, nisu bili dovoljan znak da nešto nije u redu, pa je tek naknadno, kroz provere antikorupcijskog tima Ministarstva energetike, utvrđeno da postoje indicije da je firma slične angažmane pokušala da realizuje u još neki državama, takođe bez uspeha.

    Ipak, predstavnici ove firme i dalje su u Beogradu, a tužba još nije podneta.

    "Mesecima smo pokušavali da stupimo u kontakt sa nekim iz Vlade. Tužbu smo mogli da podignemo još u aprilu, a ako se uskoro ništa ne reši tražićemo i penale za kašnjenje od 900.000 evra i podnećemo tužbu", kaže Aleksandra Marojević PR firme Securum Equity Partners

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE