Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rebalans budžeta na primeru jedne srpske porodice

    Piše: Tatjana Ostojić, direktor i glavni urednik BIZLife

    Početkom leta situacija u porodičnom domaćinstvu naložila je sazivanje hitne sednice kućnog saveta. Predsedavajući je zakazao sednicu u ranim jutarnjim satima, jer su jedino tada svi članovi porodice u kući. Sem toga, odlazak na posao predsedavajućeg i pospanost mlađih članova porodice obećavali su da će sednica biti uspešno i brzo završena.

    Prva tačka dnevnog reda – kućni budžet. Mlađi članovi nisu imali pojma o čemu predsedavajući priča, ali kada se pokrenulo pitanje štednje i da to jedino može da nas spase sigurnog bankrota, naćulili su uši. Međutim, haos je nastao u momentu kada je saopšteno da moraju da se prorede izlasci, da novca za novu odeću i obuću nema, da je odlazak na odmor pod velikim znakom pitanja… Svi su u isti glas pokušali da iznesu svoje argumente kako to ne može, kako nema kada svi imaju, da su vredno radili cele godine i da je red.., a završilo se, naravno, kukanjem i plakanjem.

    Uporno ponavljana rečenica ’da ne možemo da trošimo ono što nismo zaradili’ nije pomogla. A onda je usledio argument protiv koga predsedavajući nije ništa mogao da kaže – ’kako država Srbija može da troši više nego što prihoduje’, i zašto i mi kao i vlada ne usvojimo Rebalans.

    Posle duže rasprave odlučeno je da će mlađi članovi porodici pokušati da u toku leta uvećaju kućne prihode za deset odsto, različitim donacijama – zakazan je obilazak uže rodbine, sa Vukovom diplomom, upisanom srednjom baletskom školom…, davanje časova plivanja i plesa…. Rashodna strana u istom periodu biće smanjena za 20 odsto, a najveće uštede su planirane na (ne)kupovini hrane, ionako sve tri treba da držimo dijetu! I pored toga, manjak u kućnom budžetu iznosiće 20 odsto. Predsedavajući je preuzeo na sebe obavezu da ovaj manjak u kućnom budžetu realizuje pozajmicama na kraći rok od uobičajenih finansijskih institucija zvanih – bliski rođaci i prijatelji. Rebalans budžeta usvojen je jednoglasno.

    Druga tačka dnevnog reda – odlazak na studije u inostranstvo. Svi su se složili da će odsustvo jednog člana porodice na četiri godine zahtevati i određene promene u organizaciji života i rada porodice. Odmah je usvojena odluka, u skladu sa već usvojenim rebalansom, da student neće dolaziti za vreme zimskog raspusta kući, jer kupovina još jedne avio karte bi dovela u pitanje već usvojeni budžet, a sem toga, ostanak preko raspusta pruža mogućnost eventualne dodatne zarade. Članovi koji ostaju rasporedili su dužnosti studenta. Tako je najmlađi član preuzeo na sebe resor održavanja kuće, pored već postojećeg resora – održavanje sobe, a predsedavajući je zadržao svoje postojeće obaveze i pridodao obavezu održavanje intenzivnog kontakta sa SAD i pregovaranje sa različitim prijateljskim finansijskim institucijama. Studentu je dodeljen do sada nepostojeći resor – inostrani poslovi i dobri diplomatski odnosi. Pitanje nezavisnosti niko nije postavio, tako da je Rekonstrukcija i Reforma – brzo i jednostavno usvojena.

    Koliko se sećam i Vlada Srbije je u isto vreme krenula sa ovim poslovima. Istina rebalans je usvojen, ali se već priča o novom, a rekonstrukcija je već prerasla u TV novelu, gledamo 150 epizodu. Zaista, kome je onda još do reforme, a i tek će jesen! 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE