Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gas poskupljuje još jednom?

    Od 1. septembra, potročaši gasa u Srbiji ovaj energent plaćaće skuplje nego do sada. Gas će biti skuplji ali nije izvesno koliko će se često cena menjati.

    Prosečno povećanje cene gasa javnog snabdevanja (bez poreza na dodatu vrednost) za sva domaćinstva u Srbiji iznosi 4,4 procenta, odnosno kubni metar biće 46,3 dinara, dok će za sve kupce priključene na distributivne sisteme procenat poskupljenja biti 5,7 i kubni metar će koštati 42,9 dinara.

    Prosečna cena kubnog metra gasa biće oko 52,5 dinara, a pošto se cene ovog energenta u Srbiji razlikuju i za nekoliko dinara, kubik će nekog koštati manje, a nekog više od tog iznosa.

    Gas će biti skuplji, to je izvesno, ali nije izvesno koliko će se često cena menjati. Cenu gasa više ne utvrđuje Vlada Srbije, već je, na zahtev izabranog snabdevača, odobrava ili ne odobrava Agencija za energetiku Republike Srbije. U skladu sa Zakonom o energetici, u postupku javnog tendera Vlada Srbije je izabrala JP 'Srbijagas' za snabdevača javnih snabdevača, a po uslovima tendera formirana je i cena prirodnog gasa za snabdevanje javnih snabdevača.

    Takođe, uslovima tendera propisan je način na koji će se ubuduće menjati veleprodajna cena prirodnog gasa, pa će do promene dolaziti pri promeni uvozne cena i količina domaćeg gasa, a usklađivaće se i sa promenom kursa dolara.

    Tačno je i da će se cena gasa utvrđivati kvartalno, ali sada se ne može reći da li će ovaj energent poskupljivati ili će cena kubika ići naniže. Promena cene je moguća u oba smera i zavisi od mnogo parametara, od kojih su presudni cena derivata nafte i kurs dolara.

    Iako se ne može precizno reći da li bi u narednom periodu trebalo očekivati poskupljenje ili sniženje cene gasa, s izvesnom sigurnošću se može kazati da bi tas pre mogao da bude na strani poskupljenja, posebno zato što iz JP ‘Srbijagas’  stalno ističu da je cena gasa u Srbiji ispod tržišne.

    Ipak, pošto se proizvod prodaje dok ima kupaca, moglo bi se reći da je, bar kad je većina potrošača u pitanju, gornja granica cene kubika odavno pregažena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE