Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spam poruke na Facebooku – posao vredan 200 mil dolara

    Širenje spam poruka na facebook stranama unosan je posao koji na godišnjem nivou može doneti oko 200 miliona dolara, procenjuju istraživanja. Pojedinačni post koji sadrži spam link košta od 13 do 58 dolara.

    Nezavisni istraživači otkrili su 30.000 stranica na najpopularnijoj društvenoj koje se reklamiraju na spam forumima. Tokom dva dana proučeno je oko 700.000 poruka i došlo se do zaključka da je 37.000 onih koje su nepoželjne.

    „Najmanje 20.000 spam poruka koje upućuju na e-trgovine, lažne vesti i afiliacije, pornografiju i često prevare postavi se svakog dana“, istakao je Andrea Stoppa, jedan od italijanskih istraživača.

    Za Facebook strane sa manje od 30.000 lajkova spa poruke se prodaju po ceni od osam do 20 dolara, dok za stranice sa preko 100.000 lajkova post može da košta oko 100 dolara, a cena ide i do 200 dolara za stranice sa bazom od milion korisnika.

    prema zvaničnim pravilima Facebooka objavljivanje oglasa treće strane na stranici zabranjeno je bez prethodne saglasnosti ove društvene mreže.

    Facebook spam, jiš uvek ne tako značajan kao spam e-mail poruke, predstavlja sve veći problem prema rečima stručnjaka. Facebook je izvestio da je tokom 2012. samo četiri odsto sadržaja koji je podeljen na mreži bio spam, dok 70 odsto e-mail poruka sadrže neželjeni sadržaj.

    Ukoliko ova vrsta poruka nastavi da se širi društvenom mrežom može ozbiljno da ugrozi njeno poslovanje i to ne samo zbog činjenice da se oglašavanje vrši bez plaćanja facebooku, već zbog korisnika koji mogu napustiti mrežu ukoliko budu ’preplvljeni’ porukama ove vrste.

    Foto: Sxc.hu/dleafy

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE