Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kakve promene od 1. septembra donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

    Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 1. septembra neće doći do značajnijih promena u trgovinskim odnosima između Srbije i Evropske unije, izjavila je pomoćnica ministra spoljne i unutrašnje trgovine Bojana Todorović.

    Bitnih promena neće biti, rekla je, s obzirom da su ovi odnosi regulisani Prelaznim trgovinskim sporazumom (PTS) koji je deo SSP, i koji je u primeni još od 2009. godine.

    "Odnosi između Srbije i EU do 1. septembra 2013. biće regulisani Prelaznim trgovinskim sporazumom, koji ima uži obuhvat u odnosu na SSP i odnosi se isključivo na kretanje robe, odnosno na stvaranje zone slobodne trgovine između Srbije i EU", kazala je ona.

    Zona slobodne trgovine podrazumeva ukidanje carina i drugih necarinskih ograničenja između partnera, s tim što je EU mnogo pre potpisivanja početka primene PTS, kao vid ekonomske podrške Srbiji, još 2000. godine ukinula carine za sve industrijske proizvode i za skoro sve poljoprivredne proizvode koji se iz Srbije izvoze u EU, a Srbija će 2014. godine, ukinuti sve carine za industrisjke proizvode dok, će za neke poljoprivredne proizvode zadržati carinu dok ne postanemo članica EU.

    Kako je objasnila Todorović, treba imati u vidu da ni jedna država sa kojom su do sada potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini nije Srbiji dala pogodnosti kakve je dala EU.

    Todorović je dodala da postoje druge oblasti koje su isključivo regulisane SSP, i stupanjem na snagu ovog sporazuma počeće da teku rokovi za ispunjavanje obaveza koje su obe strane preuzele, a to su – politički dijalog, regionalna saradnja, kretanje radnika, osnivanje privrednih društava, pružanje usluga, kretanje kapitala, javnih nabavki, pravda, sloboda i bezbednost.

    Krajnji cilj sporazuma je, prema njenim rečima, da se obezbedi jednak tretman za poslovanje evropskih preduzeća u Srbiji i obrnuto, srpskih preduzeća u Evropskoj uniji, kao i jednaki uslovi za kretanje evropske i srpske radne snage, usluga i kapitala.

    "Zahvaljujući liberalizaciji koju SSP donosi u svim ekonomskim oblastima očekuje se postepeno ostvarivanje pozitivnog uticaja pre svega na potrošače kako u smislu kvaliteta ponude tako i u pogledu cena roba i usluga i poboljšanja životnog standarda stanovništva”, ocenila je Todorović.

    Ona je ocenila da SSP jača osnove za intenziviranje buduće ekonomske saradnje i ekonomskog razvoja Srbije i šalje poruku međunarodnim investitorima da se Srbija za još jedan korak približila EU

    "Primena SSP predstavlja veliku podršku privrednoj i institucionalnoj stabilnosti u Srbiji, naporima Srbije da razvija sve mehanizme funkcionalne tržišne ekonomije i pravne države kroz usklađivanje svog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, što je preduslov za privlačenje stranih investitora, kako onih iz EU, tako i iz celog sveta”, izjavila je Tanjugova sagovornica.

    Koliko je značajno formalno potvrđivanje ugovornih odnosa između Srbije i EU, ukazuje i činjenica da nam je EU glavni i trgovinski i investicioni partner, rekla je Todorović i dodala da svako dalje približavanje i usklađivanje sa EU podrazumeva uspostavljanje sistema koji je blizak i jasan onima od kojih očekujemo najveću ekonomsku saradnju.

    "Poređenja radi EU kao najvažniji trgovinski partner Srbije učestvuje sa 60 odsto u ukupnoj trgovini naše zemlje sa svetom, dok je na primer učešće Rusije devet odsto, a Kine 4,4 odsto”, kazala je pomoćnica ministra trgovine.

    Kako je podsetila Todorović, Srbija je u 2012. a posebno u 2013. godini ostvarila značajne stope rasta izvoza opet zahvaljujući izvozu u EU, i to posebno automobila FIAT.

    Prema njenim rečima, zahvaljujući tome došlo je do značajnog rasta pokrivenosti uvoza izvozom od preko 65 odsto, što nije zabeleženo u poslednje dve decenije, a takođe je došlo i do promene u strukturi srpskog izvoza, pa više na prvom mestu u izvozu nisu sirovine i poluproizvodi (šećer, maline i kukuruz), već proizvodi visoke faze obrade.

    ”U poslednjih 10 godina u Srbiju je uloženo oko 19 milijardi evra direktnih stranih investicija”, navela je Todorović i dodala da su od tog iznosa oko 60 odsto su investicije iz zemalja Evropske unije, što i u tom pogledu potvrđuje visok stepen ekonomske povezanosti Srbije i EU. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE