Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li je neobičan CV uvek najbolji recept?

    U jakoj konkurenciji i ogromnom broju prijava pravi je izazov istaknuti se, pa mnogi posežu za kreativnim radnim biografijama kako bi pažnju skrenuli na sebe. Da li je to uvek najbolji recept?

    Pre nego što se odlučite na nešto slično, razmislite o sledećem: neće svaka biografija ostaviti  utisak kakav priželjkujete. Donosimo detaljniji uvid u trendove uređenja radnih biografija koji će vam pomoći u proceni kada odabrati tako nešto, a kada ne.

    CV koji naglašava dostignuća

    Iako je savet da u radnoj biografiji naglasite svoja dostignuća dobar, čini se kako mnogi ovo dovode do krajnosti. CV u kojem ističete dostignuća i veštine razlikuje se od tradicionalnog u kojem je naglasak na obrazovanju i opisu dosadašnjihposlova. Dobar je izbor upravo u slučaju ako nemate previše radnog iskustva, jer na taj način usmeravate pažnju poslodavca na svoje veštine.

    Problem se javlja onda kada nabrojite samo dostignuća, ali ih ne stavite u određeni kontekst. To se obično događa onim kandidatima koji dostignuća nabroje odvojeno od radnog iskustva pa poslodavac ne vidi povezanost između konkretnih poslova i veština koje ste naveli.

    Video CV

    Radna biografija u video formatu je odlična ideja, ali nije za svakoga. Da bi bio uspešan, video CV mora biti odlično napravljen. To znači da mora imati koncept, priču i mora biti kvalitetno snimljen.

    Ako nemate tremu pred kamerom povećava se i šansa dobre prezentacije. Ipak, bilo bi dobro da imate pripremljen scenario, umjesto da improvizujete.

    CV u obliku infografike
    Ovakva radna biografija pokazuje kreativnost, iskustvo, dostignuća i ličnost odjednom. Problem s ovakvim radnim biografijama može se pojaviti samo onda kada vaša kreativnost nekome naprosto može biti ‘previše’. Generalno, ovakve vrste biografijanajbolje prolaze prilikom ppotrage za poslom u umetničkim/kreativnim/IT sferama.

    Naravno, imajte na umu da rešenje ne sme da zaseni informacije – lijepo je što ste kreativni, ali uz to morate pružiti i sadržaj.

    Prilagođavanje radne biografije

    Ovo zapravo nije trend već trajna vrednost. Svaki poslodavac reći će vam da CV mora biti prilagođen radnoj poziciji za koju ste se prijavili.

    Radna biografija nije statična – uvek se menja, prilagođava, dopunjava ili ‘čisti’ od informacija koje više nisu aktuelne. Osim toga, razlikuje se u zavisnosti od toga za koji ste se posao prijavili. Ne mroa da sadrži baš sve informacije – možete navesti samo one koje su u direktnoj vezi s oglasom za poziciju koja vas zanima. Kvalitetna selekcija informacija može dati bolje rezultate od opširne biografije u kojoj ste nabrojali apsolutno sve.

    Šta ćete izostaviti, a šta naglasiti zavisi od konkretnog oglasa na koji želite da se prijavite, vaših ambicija i osobina koje smatrate svojim najvećim kvalitetama.

    Dobro razmislite o sebi: kakva ste osoba, privatno i poslovno, kakve veštine posjedujete, a zatim tome prilagodite svoj životopis. Možda ćete zaključiti da klasičan CV govori sasvim dovoljno. Već drugom prilikom, možda se odlučite na sastavljanje kreativne biografije, iako to nikada pre niste uradili. Ako mislite da imate dobru ideju i verujete da je možete dobro izvesti, nema razloga da se ne udaljite od klasike.
    Ipak, imajte na umu da u sadržaj uvek treba uložiti više nego u izvođenje. Lepo je biti kreativan, ali istovremeno morate ispričati priču o sebi i dozvoliti drugoj strani da već kroz čitanje biografije stekne sliku o vama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE