vesti -> Poslovne vesti -> Srbija -> Most Borča-Zemun tek 2015.
11.09.2013 12:52 Beograd

Most Borča-Zemun tek 2015.


Najveći investicioni projekat u Beogradu, most sa saobraćajnicama koji će spojiti obale Zemuna i Borče, mogao bi da kasni skoro godinu dana, pišu Novosti.

U toku su pregovori o završetku deonice od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta, koju treba da rade domaći izvođači, a najveći problem je eksproprijacija.

Ukoliko ona bude kasnila, presecanje svečane vrpce umesto u oktobru naredne, odložiće se tek za sredinu 2015. godine, navodi list.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu da svi delovi same mostovske konstrukcije preko Dunava napreduju prema dinamičkom planu, dok su pristupi sa borčanske strane uveliko prešli Zrenjaninski put ka Ovči.

"Radovi na mostu preko Dunava i pristupnim putevima do Zrenjaninske petlje biće završeni u skladu sa ugovorom, do kraja 2014. godine ", napominju u Direkciji.

Za deonicu pristupnih puteva od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta u toku su pregovori o produženju roka za završetak radova do sredine 2015. godine. Na zemunskoj strani uklanjaju se i poslednji objekti na trasi, čime se stvaraju uslovi da krenu radovi na pristupima sa južne strane mosta.

Spornu saobraćajnicu od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta, kao i ostale pristupne deonice, rade domaći izvođači. Ipak, prema rečima gradskog menadžera Aleksandra Bijelića, odlaganje su tražili Kinezi i to za same radove na mostu.

"Radovi na mostu odvijaju se u skladu sa ranije utvrđenom dinamikom. Manja kašnjenja na pojedinim pozicijama po dinamičkom planu ne uticu na krajnji rok za završetak radova",objašnjava Bijelić.

Problem sa eksproprijacijom postoji u delu pristupnih puteva bliže pančevačkom putu, gde postoje nelegalni objekti i neophodno je veće angažovanje nadležnih ministarstava i pravosudnih organa za njihovo rešavanje. Kineski izvođač je Direkciji za izgradnju Beograda predložio da se produži rok za izvođenje radova na mostu. Ipak, nikakvo pomeranje rokova ne dolazi u obzir,

*Izvor: www.novosti.rs
*Foto: Beta

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
FS: Rashodi `ispod crte` oko 80 milijardi dinara
01.11.2014 10:37
Rashodi države "ispod crte" u ovoj godini iznosiće oko 80 milijardi dinara i taj iznos je neophodno dodati f...
Poskupeo gas
01.11.2014 10:12
Gas u Srbiji, kako je i najavljeno, od danas je skuplji u proseku za 3,6 odsto, dok će za domaćinstva poskupeti 3,3 od...
Lekovi jeftiniji i do 50 odsto
01.11.2014 10:03
Vlada Srbije usvojila je novi pravilnik o listi lekova, kojim će se u kasi Republičkog fonda zadravstveno osiguranje o...
Iz državnog budžeta za stranačke nekretnine
01.11.2014 09:55
Naprednjaci dostavili Skupštini izmene Zakona o finansiranju političkih partija, prema kom će novac koji dobija...
Zašto su nam Rusi zavrnuli slavinu?
01.11.2014 09:47
Odluku o smanjenju isporuke ruskog gasa Srbiji doneo je predsednik Upravnog odbora Gazproma Alexey Miller, piše...
Srpski startup pobedio u San Francisku
31.10.2014 13:16
Strawberry energy, startup koji stoji iza prvog na svetu javnog solarnog punjača za mobilne uređaje “Strawberry ...
Pretraga
zatvori