vesti -> Poslovne vesti -> Srbija -> Most Borča-Zemun tek 2015.
11.09.2013 12:52 Beograd

Most Borča-Zemun tek 2015.


Najveći investicioni projekat u Beogradu, most sa saobraćajnicama koji će spojiti obale Zemuna i Borče, mogao bi da kasni skoro godinu dana, pišu Novosti.

U toku su pregovori o završetku deonice od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta, koju treba da rade domaći izvođači, a najveći problem je eksproprijacija.

Ukoliko ona bude kasnila, presecanje svečane vrpce umesto u oktobru naredne, odložiće se tek za sredinu 2015. godine, navodi list.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu da svi delovi same mostovske konstrukcije preko Dunava napreduju prema dinamičkom planu, dok su pristupi sa borčanske strane uveliko prešli Zrenjaninski put ka Ovči.

"Radovi na mostu preko Dunava i pristupnim putevima do Zrenjaninske petlje biće završeni u skladu sa ugovorom, do kraja 2014. godine ", napominju u Direkciji.

Za deonicu pristupnih puteva od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta u toku su pregovori o produženju roka za završetak radova do sredine 2015. godine. Na zemunskoj strani uklanjaju se i poslednji objekti na trasi, čime se stvaraju uslovi da krenu radovi na pristupima sa južne strane mosta.

Spornu saobraćajnicu od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta, kao i ostale pristupne deonice, rade domaći izvođači. Ipak, prema rečima gradskog menadžera Aleksandra Bijelića, odlaganje su tražili Kinezi i to za same radove na mostu.

"Radovi na mostu odvijaju se u skladu sa ranije utvrđenom dinamikom. Manja kašnjenja na pojedinim pozicijama po dinamičkom planu ne uticu na krajnji rok za završetak radova",objašnjava Bijelić.

Problem sa eksproprijacijom postoji u delu pristupnih puteva bliže pančevačkom putu, gde postoje nelegalni objekti i neophodno je veće angažovanje nadležnih ministarstava i pravosudnih organa za njihovo rešavanje. Kineski izvođač je Direkciji za izgradnju Beograda predložio da se produži rok za izvođenje radova na mostu. Ipak, nikakvo pomeranje rokova ne dolazi u obzir,

*Izvor: www.novosti.rs
*Foto: Beta

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Vojna kasa `tanja` od optimalne
21.12.2014 11:17
Vojska Srbije dogodine će potrošiti 55 milijardi dinara, što je pet milijardi manje nego u ovoj godini i...
U oktobru smo bili kupovno `moćniji`
21.12.2014 11:02
Kupovna moć merena odnosom prosečne neto zarade i prosečne i minimalne potrošačke korpe u oktobru je bila veća ...
Strankama za trećinu manje novca
21.12.2014 10:31
Država će za finansiranje parlamentarnih stranaka u 2015. dati za trećinu manje para nego ove godine, kao posledica, p...
Sertić: Za Samit čista desetka
21.12.2014 10:21
Sa ekonomskog stanovišta Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu dobio je čistu desetku, oce...
EBRD `diktira` ko nam meri struju
21.12.2014 09:51
Evropska banka za obnovu i razvoj postavila je ograničenja za dobijanje zajma za nabavku pametnih brojila i opreme za ...
Udovički vodi `bitku` sa sivom ekonomijom
21.12.2014 09:46
Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički biće na čelu Koordinacionog tela za borbu protiv sive ekonomije, odlučeno je...
Pretraga

zatvori