Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bankama od naknada 300 miliona evra

    Banke u Srbiji zaradile su milijardu evra od naplaćenih kamata i preko 300 miliona evra od raznih naknada i provizija.

    I dok su kamatne stope jasno istaknute prilikom zaduživanja, na šta banke sada obavezuje i Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kod naknada je često, druga priča.

    Iako su neke naknade zabranjene, banke pokazuju veliku umešnost u pronalaženju načina da zarade, pišu Novosti.

    Tako jedna banka korisniku računa naplaćuje 500 dinara samo za štampanje izvoda o stanju na računu, a 150 dinara je minimalna naknada za plaćanje svakog računa koji ide preko njenih šaltera.

    Vlasnik štedne knjižice može da podigne bez provizije svaki evro koji ima na štednom računu kod nas, navodi službenica jedne banke.

    Međutim, tarifnikom je predviđeno da ukoliko želi taj novac nalogom da prebaci na račun u neku drugu banku, za to mora da plati određeni procenat koji može da iznosi najviše 20.000 dinara.

    Naplaćuju se svakakve naknade, a najviše po džepu „udare“ kada je reč o deviznim plaćanjima.

    I korišćenje platnih kartica ume da košta, naročito ukoliko korisnik, usled krađe ili slično, ostane bez iste, pa za blokadu međunarodno priznate kartice mora da se izdvoji i po hiljadu i više dinara, a za deblokadu još 500 dinara.

    Košta i neosnovana reklamacija, kada se banci žalite da vam je zaračunala neki trošak po osnovu kartice, a ispostavi se da niste bili u pravu. Ovde cena ide do hiljadu dinara.

    Provizije za korišćenje platnih kartica u Srbiji kreću se od jedan do četiri odsto. Poređenja radi, Evropska unija se zalaže da provizije kod debitnih kartica budu maksimum 0,2 odsto, a kod kreditnih 0,3 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE