Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko će kupiti američku ambasadu u Beogradu?

    Sjedinjene Američke Države prodaju bivšu zgradu svoje ambasade u centru Beograda po početnoj ceni od 11 miliona evra.

    Politika u izdanju od ponedeljka piše da bi za nekadašnju zgradu ambasade iz koje se iseljenje očekuje do kraja septembra, mogla biti prihvaćena i niža cena.

    Najviše interesovanja za taj kompleks zgrada koji izlazi na tri ulice, do sada su pokazale su medjunarodne hotelske grupacije.

    Medjutim, još se nisu izjasnili takozvani investicioni investitori – penzioni fondovi, banke i osiguravajuća društva iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Azerbejdžana, s kojim se takodje kontaktiralo, prenosi list.

    Glavnu zgradu kompleksa od 17.600 kvadratnih metara koji prodaje Stejt dipartment, 1930-ih godina je podigao Djordje Nestorović, ban Moravske banovine.

    Prema računici koju je list napravio sa ekonomistom Miroslavom Zdravkovićem, posed koji je 1950.godine plaćen 31 milion dinara, prema dostupnim podacima o tadašnjem realnom, a ne zvaničnom kursu, to je bilo oko 90 hiljada dolara. Kada se uračuna inflacija u poslednjih 60 godina, danas bi to bilo između 800 i 950 hiljada dolara, kaže Zdravković.

    Međutim, ovaj ekonomista napominje da je teško proceniti koliko će Amerikanci izaći dobri iz ovog posla, pošto su u međuvremenu izgradili još neke delove kompleksa.

    Nova zgrada od 14.000 kvadratnih metara, u koju se Ambasada SAD uselila 1. jula, izgradjena za dve i po godine i za 117 miliona dolara, nalazi se na Dedinju, na mestu ruševine zgrade Kancelarije predsednika SFRJ i vrhovnog komandanta Oružanih snaga (Maršalat), uništene NATO bombardovanjem 1999. godine, tokom rata za Kosovo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE