Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Subvencije za samozapošljavanje za trećinu manje

    Novca za pomoć samozapošljavanju ove godine ima znatno manje. Umesto 2.500 ljudi, na subvenciju od 160.000 dinara može da računa njih 825.

    Jedina prilika da stariji od 45 godina, mlađi od 30 i socijalno ugroženi započnu posao jesu subvencije za samozapošljavanje.

    Mnogi su, zahvaljujući tome, danas uspešni preduzetnici. Iako praksa pokazuje da je opstalo 80 odsto preduzeća koja su pokrenuta subvencijama, one su ove godine mnogo manje, i u Republici i na lokalnom nivou.

    Dok je pri traženju posla iskustvo plus, godine sa kojima ono dolazi neretko su minus. Zato je starijima od 45 godina pomoć da se samozaposle dragocena.

    Novcem od subvencija otvoreni su frizerski, kozmetički saloni, automehaničarske radnje, a pored vlasnika, posao dobijaju još jedan ili dvoje radnika.

    Međutim, mnogi koji žele da se upuste u taj poduhvat, neće to moći, jer umesto 2.500 ljudi, na subvenciju od 160.000 dinara može da računa njih 825.

    Nevena Letić iz Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je služba morala da obustavi dalju realizaciju, jer su sredstva smanjena za dve trećine.

    Praznija je i prestonička kasa, koja izdvaja dvesta hiljada dinara za početak posla. Sredstva ima tek za svakog drugog prijavljenog.

    Na samozapošljavanje se oslanja i Hrvatska. Svi koji bi da započnu posao, od države dobijaju sredstva za subvenciju zarada, i to 50 odsto godišnjeg troška bruto plata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE