Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od početka krize posao izgubilo 600 hiljada ljudi

    Od početka krize u Srbiji je bez posla ostalo 600.000 ljudi, rekao je juče ministar privrede Saša Radulović na sastanku sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj, piše Danas. List navodi da je ovo prvi put da neko iz državnog vrha izlazi u javnost sa takvim podacima.

    Ministar Radulović je rekao da je bez radnih mesta od početka krize ostalo 300.000 zvanično zaposlenih, dok je još toliko regrutovano među onima koji su ranije prešli u ‘neformalnu’ ekonomiju. Radulović je na radnom ručku sa predstavnicima NALED-a istakao da najbrže rezultate očekuje upravo u borbi protiv sive ekonomije koja trenutno čini 30 odsto BDP-a.

    Kako je najavio ministar, do kraja ovog meseca biće sačinjene ‘lične karte’ javnih i drugih državnih preduzeća kao i firmi koje su u restrukturiranju, sadržaće popis imovine i obaveza, kupaca i dobavljača. On je obećao da će dobijeni podaci biti predstavljeni javnosti i da će građani i drugi privrednici biti pozvani da učestvuju u odlučivanju o tome kako rešiti probleme, ali je naglasio i da će Vlada ispuniti svoju obavezu da do kraja naredne godine reši sudbinu preduzeća u restrukturiranju, na čemu insistira i Svetska banka, prenosi ovaj list.

    Radulović nije precizirao kako će i koliko biti rasterećena privreda kroz reformu poreskog sistema, ali je otkrio da se razgovara o nekoliko modela i da će do kraja septembra Vlada izabrati najpovoljniji. On je najavio i regulatornu reformu, kao i nove zakone o stečaju, radu i planiranju i izgradnji, a ponovio je i stav da subvencije, na kojima se zasnivala dosadašnja ekonomska politika, nisu dale dobre rezultate i da će se on zalagati za investicije i rast zasnovan na profitu i otvaranju radnih mesta.

    Podsetimo, pre dve godine, predstavnici MMF-a su na jednom sastanku sa sindikatima rekli da je bez radnih mesta u krizi ostalo čak 400.000 ljudi, što je izazvalo burne reakcije u javnosti, pre svega, prema vlastima koje su do tada tvrdile da je u krizi izgubljeno 200.000 radnih mesta. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na njihovoj evidenciji je trenutno više od 760.000 ljudi, za 9.000 više nego prošle godine, a na listi je čak trećina mlađih od 30 godina, piše Danas.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE