vesti -> Poslovne vesti -> Srbija -> Užička namenska je brend u SAD
03.10.2013 00:33 Užice

Užička namenska je brend u SAD


Tri smene i radne subote nisu dovoljne da Prvi Partizan proizvede svu municiju koju traže kupci. Do kraja godine očekuje se rekordan izvoz namenske iz Užica od 70 miliona dolara.

Imamo obezbeđenu potpunu uposlenost za celu godinu, ali i više godina unapred. Takvim uspehom retko ko danas se može pohvaliti, kaže za Novosti generalni direktor Prvog partizana Dobrosav Andrić.

Prvi partizan radi udarnički u tri smene, šest dana u nedelji, obara proizvodne rekorde i izvozi po celom svetu. Najviše na američko tržište.

Vojne kapacitete delom smo usmerili na sportsku i lovačku municiju. Samo u prošloj godini proizveli smo 220 miliona komada ove municije i od izvoza zaradili 60 miliona dolara.

Polovinu proizvodnje su plasirali u SAD gde su, kaže Andrić, brend. Sa godišnjom prodajom od 100 miliona metaka, od koje su prihodovali 30 miliona dolara, važe za našeg najvećeg izvoznika u tu zemlju.

Nema ravne našoj streljačkoj i sportskoj municiji, kaže Andrić. Interesovanje Amerikanaca je ogromno. Stali smo rame uz rame sa najvećim svetskim proizvođačima.

Od 2,5 miliona dolara profita 2004, na američkom tržištu danas ubiraju 45 miliona. I naredne dve godine, 60 odsto od ukupne proizvodnje, namenjeno je SAD. Najviše traže karabinsku i municiju za revolvere.

Užička municija uspešno se prodaje i u Evropskoj uniji i na svim kontinentima. Na „nišanu“ im je ceo svet, osim Rusije i Kine. Najveći evropski kupac je Belgija.

Andrić najavljuje rekonstrukciju starih i otvaranje novih pogona, uz investiciju od 25 miliona evra, od kojih će polovina da se uloži u opremu. Plan je da se novac obezbedi iz poslovanja i kredita poslovnih banaka.

Posle tragedije u fabrici 2009. godine, kada je u eksploziji izginulo sedam radnika, bezbednost je podignuta na najviši nivo.

S municijom se, ipak, nikada ne zna. "Znamo da se ovde ne peče hleb nego pravi oružje!", kaže jedan radnik.

Svake godine obnavlja se tehnički, majstorski i inženjerski, kadar a konkurs za mlade inženjere mašinske struke je otvoren.

Od države ne tražimo novac, već bolji privredni ambijent, kaže Andrić. Ministarstvo odbrane pregovara sa bankama kako bi se obezbedili bolji uslovi za investiranje. Država će biti garant da će naši krediti biti vraćeni.


Pročitajte i :

Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela
Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela*Izvor: Novosti
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Biznis Expo - jedinstven prezentacioni koncept za poslovne korisnike
30.01.2015 13:53
Telenorovi poslovni korisnici sada imaju jedinstveno mesto – Biznis Expo u Telenorovom sedištu, u Airport...
RZS: Stopa nezaposlenosti krajem 2014. bila 16,8 odsto
30.01.2015 12:24
Stopa nezaposlenosti u Srbiji u četvrtom tromesečju 2014. bila 16,8 odsto, što je 0,8 procentnih poena manje ne...
Od februara nova osnova za uplatu penzija u Fond PIO
30.01.2015 10:42
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podstio je danas građane koji sami plaćaju doprinos za penzije da...
Gradnja pruge Beograd-Budimpešta kreće krajem 2015.
30.01.2015 10:06
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da Srbija nastavlja rad na moderniz...
Dogovorena deblokada računa Laste
30.01.2015 09:27
Saobraćajno preduzeće Lasta postiglo je u četvrtak dogovor sa poveriocima i Ministarstvom privrede o stabilizaciji pos...
Kako spojiti biznis i kulturu?
30.01.2015 08:35
Prošle nedelje imali smo prilike da vidimo da u Srbiji još postoje ljudi koji vole pozorište. Na ...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori