vesti -> Poslovne vesti -> Srbija -> Užička namenska je brend u SAD
03.10.2013 00:33 Užice

Užička namenska je brend u SAD


Tri smene i radne subote nisu dovoljne da Prvi Partizan proizvede svu municiju koju traže kupci. Do kraja godine očekuje se rekordan izvoz namenske iz Užica od 70 miliona dolara.

Imamo obezbeđenu potpunu uposlenost za celu godinu, ali i više godina unapred. Takvim uspehom retko ko danas se može pohvaliti, kaže za Novosti generalni direktor Prvog partizana Dobrosav Andrić.

Prvi partizan radi udarnički u tri smene, šest dana u nedelji, obara proizvodne rekorde i izvozi po celom svetu. Najviše na američko tržište.

Vojne kapacitete delom smo usmerili na sportsku i lovačku municiju. Samo u prošloj godini proizveli smo 220 miliona komada ove municije i od izvoza zaradili 60 miliona dolara.

Polovinu proizvodnje su plasirali u SAD gde su, kaže Andrić, brend. Sa godišnjom prodajom od 100 miliona metaka, od koje su prihodovali 30 miliona dolara, važe za našeg najvećeg izvoznika u tu zemlju.

Nema ravne našoj streljačkoj i sportskoj municiji, kaže Andrić. Interesovanje Amerikanaca je ogromno. Stali smo rame uz rame sa najvećim svetskim proizvođačima.

Od 2,5 miliona dolara profita 2004, na američkom tržištu danas ubiraju 45 miliona. I naredne dve godine, 60 odsto od ukupne proizvodnje, namenjeno je SAD. Najviše traže karabinsku i municiju za revolvere.

Užička municija uspešno se prodaje i u Evropskoj uniji i na svim kontinentima. Na „nišanu“ im je ceo svet, osim Rusije i Kine. Najveći evropski kupac je Belgija.

Andrić najavljuje rekonstrukciju starih i otvaranje novih pogona, uz investiciju od 25 miliona evra, od kojih će polovina da se uloži u opremu. Plan je da se novac obezbedi iz poslovanja i kredita poslovnih banaka.

Posle tragedije u fabrici 2009. godine, kada je u eksploziji izginulo sedam radnika, bezbednost je podignuta na najviši nivo.

S municijom se, ipak, nikada ne zna. "Znamo da se ovde ne peče hleb nego pravi oružje!", kaže jedan radnik.

Svake godine obnavlja se tehnički, majstorski i inženjerski, kadar a konkurs za mlade inženjere mašinske struke je otvoren.

Od države ne tražimo novac, već bolji privredni ambijent, kaže Andrić. Ministarstvo odbrane pregovara sa bankama kako bi se obezbedili bolji uslovi za investiranje. Država će biti garant da će naši krediti biti vraćeni.


Pročitajte i :

Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela
Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela*Izvor: Novosti
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Do kraja godine 30.000 otkaza, agencije nisu problem
30.08.2015 22:12
Racionalizacija u javnim službama bi trebalo da počne već polovinom septembra, kaže ministarka za državnu upravu i lok...
Za jedan evro 120,22 dinara
30.08.2015 21:39
Dinar će u ponedeljak ojačati za 0,1 odsto ili oko 13 para prema evru, pa će zvanični srednji kurs će biti 120,2207 di...
Brod sa natpisom `Ne da(vi)mo Beograd` udaljen sa karnevala
30.08.2015 10:31
Protivnici projekta "Beograd na vodi" hteli su na kreativan način da iskoriste karneval brodova kako bi jo&s...
Pale kirije i do 20 odsto, tvrde agencije
29.08.2015 10:44
Zakup stanova povoljniji i do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu i velika ponuda stanova za srednjoškolc...
Slaba vajda od neobičnih biljaka i životinja
29.08.2015 10:26
Neobične vrste biljaka i životinja, poput aronije, tartufa, nojeva ili puževa, koje su pokušali da gaje na&scar...
Prognoziraju rast srpskog BDP od 1,2 odsto
28.08.2015 13:46
Bruto domaći proizvod Srbije ove godine će porasti za 1,2 odsto, nakon prošlogodišnjeg pada od 1,8 proce...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori