vesti -> Poslovne vesti -> Srbija -> Užička namenska je brend u SAD
03.10.2013 00:33 Užice

Užička namenska je brend u SAD


Tri smene i radne subote nisu dovoljne da Prvi Partizan proizvede svu municiju koju traže kupci. Do kraja godine očekuje se rekordan izvoz namenske iz Užica od 70 miliona dolara.

Imamo obezbeđenu potpunu uposlenost za celu godinu, ali i više godina unapred. Takvim uspehom retko ko danas se može pohvaliti, kaže za Novosti generalni direktor Prvog partizana Dobrosav Andrić.

Prvi partizan radi udarnički u tri smene, šest dana u nedelji, obara proizvodne rekorde i izvozi po celom svetu. Najviše na američko tržište.

Vojne kapacitete delom smo usmerili na sportsku i lovačku municiju. Samo u prošloj godini proizveli smo 220 miliona komada ove municije i od izvoza zaradili 60 miliona dolara.

Polovinu proizvodnje su plasirali u SAD gde su, kaže Andrić, brend. Sa godišnjom prodajom od 100 miliona metaka, od koje su prihodovali 30 miliona dolara, važe za našeg najvećeg izvoznika u tu zemlju.

Nema ravne našoj streljačkoj i sportskoj municiji, kaže Andrić. Interesovanje Amerikanaca je ogromno. Stali smo rame uz rame sa najvećim svetskim proizvođačima.

Od 2,5 miliona dolara profita 2004, na američkom tržištu danas ubiraju 45 miliona. I naredne dve godine, 60 odsto od ukupne proizvodnje, namenjeno je SAD. Najviše traže karabinsku i municiju za revolvere.

Užička municija uspešno se prodaje i u Evropskoj uniji i na svim kontinentima. Na „nišanu“ im je ceo svet, osim Rusije i Kine. Najveći evropski kupac je Belgija.

Andrić najavljuje rekonstrukciju starih i otvaranje novih pogona, uz investiciju od 25 miliona evra, od kojih će polovina da se uloži u opremu. Plan je da se novac obezbedi iz poslovanja i kredita poslovnih banaka.

Posle tragedije u fabrici 2009. godine, kada je u eksploziji izginulo sedam radnika, bezbednost je podignuta na najviši nivo.

S municijom se, ipak, nikada ne zna. "Znamo da se ovde ne peče hleb nego pravi oružje!", kaže jedan radnik.

Svake godine obnavlja se tehnički, majstorski i inženjerski, kadar a konkurs za mlade inženjere mašinske struke je otvoren.

Od države ne tražimo novac, već bolji privredni ambijent, kaže Andrić. Ministarstvo odbrane pregovara sa bankama kako bi se obezbedili bolji uslovi za investiranje. Država će biti garant da će naši krediti biti vraćeni.


Pročitajte i :

Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela
Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela*Izvor: Novosti
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Izvoz u Rusiju pao za trećinu
04.08.2015 13:24
Srpski izvoz u Rusku Federaciju za šest meseci ove godine manji je za 33 odsto u odnosu na isti lanjski period ...
Beograd mora da dobije metro
04.08.2015 13:11
Beograd će morati da dobije metro, to je u planu i na tome se radi, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić, ističući ...
Kazne za trgovce koji ne poštuju uredbu o hlebu
04.08.2015 11:41
Svi trgovci koji ne poštuju uredbu o hlebu, kojom je propisano da se u ukupnoj ponudi nađe najmanje 40 odsto hl...
Amerikanci koriste aferu da preuzmu Lutriju
04.08.2015 11:11
Loto afera otkrila strane kompanije u pohodu na tržište igara na sreću i dala vetar u leđa svima koji poku&scar...
Rekonstrukcija Slavije od marta 2016.
04.08.2015 10:42
Rekonstrukcija Trga Slavija i Bulevara oslobođenja kreće do 15. marta naredne godine, najavio je pomoćnik direktora Ag...
RTS: Srpska privreda po MMF-u u plusu
04.08.2015 08:12
Međunarodni monetarni fond konstatovaće pozitivna ekonomska kretanja u Srbiji i promeniti procenu rasta BDP-a na plus ...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori