Srbija

 

 


vesti -> Poslovne vesti -> Srbija -> Užička namenska je brend u SAD
03.10.2013 00:33 Užice

Užička namenska je brend u SAD


Tri smene i radne subote nisu dovoljne da Prvi Partizan proizvede svu municiju koju traže kupci. Do kraja godine očekuje se rekordan izvoz namenske iz Užica od 70 miliona dolara.

Imamo obezbeđenu potpunu uposlenost za celu godinu, ali i više godina unapred. Takvim uspehom retko ko danas se može pohvaliti, kaže za Novosti generalni direktor Prvog partizana Dobrosav Andrić.

Prvi partizan radi udarnički u tri smene, šest dana u nedelji, obara proizvodne rekorde i izvozi po celom svetu. Najviše na američko tržište.

Vojne kapacitete delom smo usmerili na sportsku i lovačku municiju. Samo u prošloj godini proizveli smo 220 miliona komada ove municije i od izvoza zaradili 60 miliona dolara.

Polovinu proizvodnje su plasirali u SAD gde su, kaže Andrić, brend. Sa godišnjom prodajom od 100 miliona metaka, od koje su prihodovali 30 miliona dolara, važe za našeg najvećeg izvoznika u tu zemlju.

Nema ravne našoj streljačkoj i sportskoj municiji, kaže Andrić. Interesovanje Amerikanaca je ogromno. Stali smo rame uz rame sa najvećim svetskim proizvođačima.

Od 2,5 miliona dolara profita 2004, na američkom tržištu danas ubiraju 45 miliona. I naredne dve godine, 60 odsto od ukupne proizvodnje, namenjeno je SAD. Najviše traže karabinsku i municiju za revolvere.

Užička municija uspešno se prodaje i u Evropskoj uniji i na svim kontinentima. Na „nišanu“ im je ceo svet, osim Rusije i Kine. Najveći evropski kupac je Belgija.

Andrić najavljuje rekonstrukciju starih i otvaranje novih pogona, uz investiciju od 25 miliona evra, od kojih će polovina da se uloži u opremu. Plan je da se novac obezbedi iz poslovanja i kredita poslovnih banaka.

Posle tragedije u fabrici 2009. godine, kada je u eksploziji izginulo sedam radnika, bezbednost je podignuta na najviši nivo.

S municijom se, ipak, nikada ne zna. "Znamo da se ovde ne peče hleb nego pravi oružje!", kaže jedan radnik.

Svake godine obnavlja se tehnički, majstorski i inženjerski, kadar a konkurs za mlade inženjere mašinske struke je otvoren.

Od države ne tražimo novac, već bolji privredni ambijent, kaže Andrić. Ministarstvo odbrane pregovara sa bankama kako bi se obezbedili bolji uslovi za investiranje. Država će biti garant da će naši krediti biti vraćeni.


Pročitajte i :

Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela
Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela*Izvor: Novosti
*Foto:Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Kafići i banke umesto knjižara
24.05.2015 10:21
Prestoničke knjižare nastavljaju da odumiru, a poslednja u nizu je čuvena Prosvetina "Danilo Kiš" na ...
Beograd zapošljava `samo` 1.550 prekobrojnih
24.05.2015 09:26
Od 32.000 ljudi koliko ih zapošljava gradska uprava Beograda, prekobrojnih je 1.550, kaže gradonačelnik Sini&sc...
Beograd `overava` imovinu u Hrvatskoj
23.05.2015 13:56
Zgrada Beobanke na Zelenom vencu ponovo ponuđena na prodaju za skoro četiri miliona evra, što je niža cena nego...
Tonnies uskoro ulaže 420 miliona evra
23.05.2015 10:46
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da bi uskoro mogla da počne realizacija 420 miliona evra vre...
Savić: Bezidejni menadžeri ne rade svoj posao
23.05.2015 10:01
Menadžerske strukture srpskim preduzećima ne rade kako treba i zbog toga su te firme u problemu, tvrdi predsednik Save...
Exit doneo preko 100 miliona evra
23.05.2015 09:47
Srpska ekonomija je do sada od muzičkog festivala "Exit" inkasirala više od 100 miliona evra, a u nar...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori