vesti -> Poslovne vesti -> Srbija -> Užička namenska je brend u SAD
03.10.2013 00:33 Užice

Užička namenska je brend u SAD


Tri smene i radne subote nisu dovoljne da Prvi Partizan proizvede svu municiju koju traže kupci. Do kraja godine očekuje se rekordan izvoz namenske iz Užica od 70 miliona dolara.

Imamo obezbeđenu potpunu uposlenost za celu godinu, ali i više godina unapred. Takvim uspehom retko ko danas se može pohvaliti, kaže za Novosti generalni direktor Prvog partizana Dobrosav Andrić.

Prvi partizan radi udarnički u tri smene, šest dana u nedelji, obara proizvodne rekorde i izvozi po celom svetu. Najviše na američko tržište.

Vojne kapacitete delom smo usmerili na sportsku i lovačku municiju. Samo u prošloj godini proizveli smo 220 miliona komada ove municije i od izvoza zaradili 60 miliona dolara.

Polovinu proizvodnje su plasirali u SAD gde su, kaže Andrić, brend. Sa godišnjom prodajom od 100 miliona metaka, od koje su prihodovali 30 miliona dolara, važe za našeg najvećeg izvoznika u tu zemlju.

Nema ravne našoj streljačkoj i sportskoj municiji, kaže Andrić. Interesovanje Amerikanaca je ogromno. Stali smo rame uz rame sa najvećim svetskim proizvođačima.

Od 2,5 miliona dolara profita 2004, na američkom tržištu danas ubiraju 45 miliona. I naredne dve godine, 60 odsto od ukupne proizvodnje, namenjeno je SAD. Najviše traže karabinsku i municiju za revolvere.

Užička municija uspešno se prodaje i u Evropskoj uniji i na svim kontinentima. Na „nišanu“ im je ceo svet, osim Rusije i Kine. Najveći evropski kupac je Belgija.

Andrić najavljuje rekonstrukciju starih i otvaranje novih pogona, uz investiciju od 25 miliona evra, od kojih će polovina da se uloži u opremu. Plan je da se novac obezbedi iz poslovanja i kredita poslovnih banaka.

Posle tragedije u fabrici 2009. godine, kada je u eksploziji izginulo sedam radnika, bezbednost je podignuta na najviši nivo.

S municijom se, ipak, nikada ne zna. "Znamo da se ovde ne peče hleb nego pravi oružje!", kaže jedan radnik.

Svake godine obnavlja se tehnički, majstorski i inženjerski, kadar a konkurs za mlade inženjere mašinske struke je otvoren.

Od države ne tražimo novac, već bolji privredni ambijent, kaže Andrić. Ministarstvo odbrane pregovara sa bankama kako bi se obezbedili bolji uslovi za investiranje. Država će biti garant da će naši krediti biti vraćeni.


Pročitajte i :

Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela
Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela*Izvor: Novosti
*Foto:

Share
Najnovije vesti iz ove rubrike
Budžet za agrar 41,3 milijarde dinara
17.12.2014 22:23
Predloženi budžet Ministarstva poljoprivrede za 2015. iznosi 41,3 milijarde dinara, što će biti za oko 10 odsto...
`Ne planiramo nove kredite`
17.12.2014 22:12
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija ima mogućnost da se zad...
Razvodom `doskočili` izvršiteljima
17.12.2014 22:03
Da narod svakom sistemu i zakonu može da doskoči, najbolje ilustruju sve učestaliji razvodi u Srbiji, da bi poveriocim...
Srbija posle 25 godina gradi termoelektranu
17.12.2014 21:52
Srbija će posle više od 25 godina početi da gradi novu termoelektranu Kostolac B3 u 2015. godini, zahvaljujući ...
Srbiji za reforme 115 miliona evra od EU
17.12.2014 21:13
Srbiji će na ime reformi od Evropske unije biti dostupno 115 miliona evra, navedeno je na sajtu Delegacije EU u Beogra...
Dinar i dalje pada
17.12.2014 21:00
Narodna banka Srbije ponovo je intervenisala kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa prodajom 10 miliona evra, pa će ...
Pročitajte sve vesti iz ove rubrike
Pretraga

zatvori