Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Užička namenska je brend u SAD

    Tri smene i radne subote nisu dovoljne da Prvi Partizan proizvede svu municiju koju traže kupci. Do kraja godine očekuje se rekordan izvoz namenske iz Užica od 70 miliona dolara.

    Imamo obezbeđenu potpunu uposlenost za celu godinu, ali i više godina unapred. Takvim uspehom retko ko danas se može pohvaliti, kaže za Novosti generalni direktor Prvog partizana Dobrosav Andrić.

    Prvi partizan radi udarnički u tri smene, šest dana u nedelji, obara proizvodne rekorde i izvozi po celom svetu. Najviše na američko tržište.

    Vojne kapacitete delom smo usmerili na sportsku i lovačku municiju. Samo u prošloj godini proizveli smo 220 miliona komada ove municije i od izvoza zaradili 60 miliona dolara.

    Polovinu proizvodnje su plasirali u SAD gde su, kaže Andrić, brend. Sa godišnjom prodajom od 100 miliona metaka, od koje su prihodovali 30 miliona dolara, važe za našeg najvećeg izvoznika u tu zemlju.

    Nema ravne našoj streljačkoj i sportskoj municiji, kaže Andrić. Interesovanje Amerikanaca je ogromno. Stali smo rame uz rame sa najvećim svetskim proizvođačima.

    Od 2,5 miliona dolara profita 2004, na američkom tržištu danas ubiraju 45 miliona. I naredne dve godine, 60 odsto od ukupne proizvodnje, namenjeno je SAD. Najviše traže karabinsku i municiju za revolvere.

    Užička municija uspešno se prodaje i u Evropskoj uniji i na svim kontinentima. Na „nišanu“ im je ceo svet, osim Rusije i Kine. Najveći evropski kupac je Belgija.

    Andrić najavljuje rekonstrukciju starih i otvaranje novih pogona, uz investiciju od 25 miliona evra, od kojih će polovina da se uloži u opremu. Plan je da se novac obezbedi iz poslovanja i kredita poslovnih banaka.

    Posle tragedije u fabrici 2009. godine, kada je u eksploziji izginulo sedam radnika, bezbednost je podignuta na najviši nivo.

    S municijom se, ipak, nikada ne zna. "Znamo da se ovde ne peče hleb nego pravi oružje!", kaže jedan radnik.

    Svake godine obnavlja se tehnički, majstorski i inženjerski, kadar a konkurs za mlade inženjere mašinske struke je otvoren.

    Od države ne tražimo novac, već bolji privredni ambijent, kaže Andrić. Ministarstvo odbrane pregovara sa bankama kako bi se obezbedili bolji uslovi za investiranje. Država će biti garant da će naši krediti biti vraćeni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE